PRERASPODJELA U SABORU

Tuđman nadzire tajne službe, Milinoviću Odbor za obitelj

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 18.01.2012 17:09
  • Objavljeno 18.01.2012 u 17:09
Miroslav Tuđman

Miroslav Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srećko Niketić

Nakon aktualnog prijepodneva, zastupnici su i službeno izglasali predsjednike, potpredsjednike te članove većine saborskih odbora. Tako će ubuduće Odbor za obitelj, mladež i šport voditi HDZ-ov Darko Milinović, dok će na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji između ostalog nadzire rad tajnih službi, sjediti HDZ-ov Miroslav Tuđman

'Želim izraziti nezadovoljstvo jer je Odbor za europske poslove u prošlom sazivu bio opozicijski. Želim apelirati, iako ne očekujem da uslišate moj apel, da razmislimo o tome da u skladu s tom praksom postupimo i ovaj put. Smatramo da do ulaska u Uniju treba i dalje raditi i da je dobro da oporba nadzire to što radi Vlada u tom procesu', pokušala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor još jednom zatražiti da na čelu tog odbora sjedi oporba.

Međutim, razumijevanja za taj zahtjev nije bilo te će Odbor za europske poslove voditi SDP-ov Daniel Mondekar, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Gordan Jandroković. Osim njih, u odboru će sjediti i SDP-ovi Gvozden Srećko Flego, Damir Mateljan, Melita Mulić, Tanja Vrbat, HNS-ov Jozo Radoš te HDZ-ovi Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, Martina Dalić i Frano Matušić. Za većinu od njih nagađa se da će završiti kao promatrači u Europskom parlamentu.

Zastupnici su potvrdili i da će na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji tradicionalno pripada oporbi, sjediti HDZ-ov Miroslav Tuđman. Potpredsjednik odbora bit će SDP-ov Igor Dragovan, a kao članove Sabor je potvrdio i SDP-ove Gordanu Sobol, Marina Jurjevića, Igora Rađenovića, Franka Vidovića i Nenada Stazića, HNS-ovog Milorada Batinića, IDS-ovog Damira Kajina, te HDZ-ove Tomislava Čuljka, Tomislava Karamarka i Milijana Brkića te HDSSB-ovog Dinka Burića.

Odbor za vanjsku politiku vodit će SDSS-ov Milorad Pupovac, dok će mu zamjenik biti HDZ-ov Frano Matušić. Čelno mjesto Odbora za obranu također tradicionalno pripada oporbi te će ga u ovom sazivu voditi HDZ-ov Tomislav Ivić, dok je potpredsjedničko mjesto pripalo SDP-ovom Zdravku Ronku.

Odbore za financije i gospodarstvo, s obzirom na gospodarski oporavak, očekuje najvjerojatnije najviše posla. S njim će se na čelu Odbora za financije u koštac uhvatiti HNS-ov Srđan Gjurković, dok će mu zamjena biti HDZ-ova Martina Dalić. Što se pak tiče gospodarstva, odborom će predsjedati SDP-ov Igor Rađenović, a potpredsjednik će mu biti donedavni ministar gospodarstva HDZ-ov Đuro Popijač. U oba odbora sjedit će i Kerumova sestra Nevenka Bečić. Sam Željko Kerum sjedit će pak u Odboru za turizam te Odboru za poljoprivredu.

Iako Sabor danas nije potvrdio sve saborske odbore, većina je dobila svoje vladajuće ili oporbene predsjednike. Oporbi je tako pripalo čelno mjesto u Odboru za obitelj, mladež i šport koji će voditi HDZ-ov Darko Milinović, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske bit će HDZ-ov Ivan Šuker, predsjednik Odbora za ratne veterane HDZ-ov Josip Đakić, šef Odbora za zaštitu okoliša HDZ-ov Branko Bačić, predsjednik Odbora za poljoprivredu HDZ-ov Petar Čobanković, Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista vodit će Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a njegova stranačka kolegica Nansi Tireli Odbor za ravnopravnost spolova. HDSSB-ovom Zoranu Vinkoviću pripalo je čelno mjesto Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu

Vladajući, uz već poznata čelna mjesta u Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, Odboru za zakonodavstvo, Odboru za pravosuđe te Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove, dobivaju i čelna mjesta u Odboru za turizam koji će voditi HNS-ov Goran Beus Richembergh, Odboru za rad i socijalno partnerstvo koji će voditi HSU-ov Silvano Hrelja, Odboru za zdravstvo, čija će predsjednica biti SDP-ova Biljana Borzan, Odboru za prostorno uređenje koji će voditi SDP-ov Mihael Zmajlović, IDS-ov Valter Boljunčić vodit će Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, bivša šefica Odbora za poljoprivredu iz prošlog saziva Dragica Zgrebec ovaj put vodit će Odbor za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo, dok će na čelu Odbora za pomorstvo, promet i veze biti HNS-ova Nada Turina-Đurić

Sabor je danas razriješio i predstojnika Ureda predsjednika Sabora Mišu Munivranu te na njegovo mjesto imenovao Nadu Milak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi