PETER GALBRAITH

'Tuđman je dopustio da se dogodi zločin'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2011 09:29
  • Objavljeno 19.04.2011 u 07:59
Peter Galbraith

Peter Galbraith

Izvor: Sipa Press / Autor: PRESS

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith potvrdio je u razgovoru za Dnevnik 3 svoju tezu da u Oluji nije počinjeno etničko čišćenje, ali je ustvrdio da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dopustio da se dogodi zločin

'Po mom mišljenju ovdje nije bilo riječ o etničkom čišćenju jer u takvim slučajevima vojska protjeruje stanovništvo s nekog teritorija. U ovom je slučaju to stanovništvo pobjeglo; možda su zato imali opravdani razlog, ali

svakako su teritorij napustili prije dolaska hrvatskih vojnih snaga', kazao je Galbraith, upitan stoji li konstatacija Haaškog suda da je u Oluji počinjeno etničko čišćenje.

Ocijenio je da je presuda u Haagu imala malo drukčije značenje i da su se oslanjali na sastanke, osobito na onaj održan na Brijunima kako bi ustvrdili da je bila namjera istjerati srpsko stanovništvo.

'Smatram da Tuđman to nije učinio, ali vidjevši što se dogodilo, da su ljudi otišli dopustio je da se dogodi zločin', rekao je Galbraith. 'Spaljivalo se kuće i ubijalo one koji su ostali kako se drugi ne bi vratili.'

Upitan kako to da Haag sad kvalificira Oluju kao udruženi zločinački pothvat iako je američka administracija dala signal za tu operaciju, bivši veleposlanik je rekao da je on 1. kolovoza 1995. prenio poruku vlade SAD-a Tuđmanu da razumiju zašto Hrvatska pokreće vojne operacije, kako bi spasila Bihać.

'Važno je upamtiti da se u vrijeme operacije Oluja Bihać nalazio pod opsadom Srba iz krajine Ratka Mladića i bosanskih Srba koji su upravo prije toga počinili zločin u Srebrenici', napomenuo je.

'Rekli smo da se pod tim okolnostima ne protivimo vašim vojnim operacijama. No jasno sam pritom upozorio Tuđmana da mora zaštititi srpske civile, a on se na ta upozorenja oglušio', kazao je veleposlanik.

Naglasio je da SAD nije odobrio operaciju čiji je cilj bio protjerivanje Srba. 'Svakako nismo odobravali nikakvu operaciju čiji bi cilj bio protjerivanje srpskog stanovništva.'

Galbraith smatra da su Hrvati napravili potez bez presedana u međunarodnim odnosima jer su generale poslali na suđenje nakon rata u kojem su pobijedili iako je to češći slučaj s onima koji rat izgube.

'To samo pokazuje koliko se Hrvatska promijenila od vremena Tuđmana te da se razvila u suvremenu demokratsku državu u kojoj postoji vladavina prava kakva vjerojatno ne bi postojala ni u SAD-u u ovakvim okolnostima', rekao je Galbraith.

Zaključio je da iako se mnogima u Hrvatskoj krajnji ishod čini lošim cijeli postupak jako dobro pokazuje da je Hrvatska suvremeno društvo koje je itekako spremno za ulazak u Europsku uniju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi