NE ŽELE IZBORE

Tuđman i Krstičević pojasnili zašto nisu za opoziv premijera

08.06.2016 u 12:08

Bionic
Reading

Među četrdesetak potpisa koji su jučer prikupljeni za opoziv premijera Tihomira Oreškovića nije bilo onih HDZ-ovih Miroslava Tuđmana i Damira Krstičevića. Novinarima su danas pojasnili da nisu za nove izbore

'Izbori u ovom trenutku nisu dobri', pojasnio je Tuđman zašto nije potpisao zahtjev za opoziv, 'zato što Hrvatskoj u ovakvoj situaciji nije dobro. I vrapci već znaju da je ovo u Europi vrijeme jeftinih kredita i da treba zamijeniti ove skupe kredite za jeftine te realizirati fondove EU-a, a ići u izbore znači izgubiti ovu godinu da bi se obavili ti poslovi'.

S njim se složio Krstičević. 'Dijelim mišljenje gospodina Tuđmana. Sada nam trebaju mir, odgovornost, razboritost i da realiziramo povjerenje koje smo dobili od naših ljudi. Mislim da to možemo napraviti. Sigurno je da nam u ovom trenutku izbori ne odgovaraju', kazao je Krstičević.

Upitan jesu li on i Krstičević neka druga struja u HDZ-u, Tuđman je rekao: 'Kada nema različitih mišljenja, onda je to jednoumlje, a kada ima, onda su to nove struje. Prema tome, trebamo se naučiti da postoje različita mišljenja. Koliko znam, ciljevi nisu različiti i radi se o načinima na koje realizirati te ciljeve. Ova medijska radikalizacija tih razlika po mom mišljenju nije realna.'

Među onima koji nisu potpisali zahtjev je i BUZ-ov Milivoj Špika, no on smatra da Orešković treba otići. 'Već mjesec dana govorim da ovaj eksperiment nije uspio i da kolega Orešković pod hitno treba napustiti poziciju na kojoj je jer nema autoriteta ni sposobnosti da bi bio premijer Republike Hrvatske. Gospodin Orešković uopće ne razumije političke odnose i procese u Republici Hrvatskoj jer ukoliko je izgubio potporu parlamentarne većine koja ga je izabrala, najnormalnija bi stvar bila da podnese ostavku. Tko će uopće glasati za njega? Čovjek se blamira bezveze. A to je samo dokaz da uopće ne razumije okolnosti u kojima se nalazi', rekao je Špika, dodavši kako bi prije novih izbora trebalo dati priliku HDZ-u i SDP-u da sastave novu većinu.

'Može se dati i trebala se dati prilika HDZ-u i SDP-u. Izvolite, pokušajte napraviti novu parlamentarnu većinu koja će funkcionirati. Ako ne funkcionira, idemo na nove izbore. Ovo nastojanje da se dramatiziraju nepotrebne stvari samo je rezultat toga što SDP misli da će na nekim prijevremenim izborima proći bolje. I Most isto inzistira na tome jer je navodno zaustavljen pad rejtinga pa sad 'kontaju' da bi mogli ušićariti nešto. Ako je njima svima u interesu Republika Hrvatska, onda će pokušati napraviti konfiguraciju koja će funkcionirati u interesu Hrvatske, ne u njihovom. A ne zazivati prijevremene izbore', poručio je Špika.