mimohod u washingtonu

Trumpovu vojnu paradu sasjekli i demokrati i republikanci: To je površno i pokazuje znakove slabosti

08.02.2018 u 22:42

Bionic
Reading

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump početkom tjedna izdao naredbu Pentagonu da u drugoj polovici godine organizira veliku vojnu paradu kojom bi se pokazala moć američke vojske, Bijela kuća je u četvrtak iznijela planove za mimohod ulicama Washingtona, što su mnogi kritizirali navodeći kako se radi o nepotrebnoj demonstraciji sirove vojne sile

Američki ministar obrane Jim Mattis kazao je kako je Trumpova naredba o održavanju parade pokazatelj predsjednikovog poštovanja prema oružanim snagama.

'Svi smo upoznati s predsjednikovom ljubavi prema vojsci', kazao je Mattis, dodavši kako Pentagon već sprema prijedloge vezane s paradom, a koje će nakon usuglašavanja u ministarstvu obrane poslati Bijeloj kući.

No prijedlogom o demonstriranju vojne sile na ulicama Washingtona nisu svi oduševljeni.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham kazao je za CNN kako takve parade riskiraju izgledati površno i kao znak slabosti.

'Nadam se da se parada neće fokusirati na vojnu tehniku, već na vojnu službu, žrtvu i zahvalnost onima koji štite našu naciju', poručio je Graham na Twitteru.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin izjavio je pak da bi vojni mimohod bio 'fantastično bacanje novca', dok direktor za zakonodavstvo Bijele kuće Marc Short poručuje kako nije siguran da je 'odavanje počasti vojci bacanje novca'.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Najave o vojnoj paradi naišle su na kritike i u vodećim američkim medijima, pa tako agencija AP ističe kako su takvi mimohodi karakteristični za države poput Sjeverne Koreje i Kine te kako mimohodi nisu u američkom duhu niti su jeftini.

Trump se povodom planirane parade već sastao s pentagonskim čelnicima te je ministarstvo obrane poslalo priopćenje u kojem je potvrdilo vijest o planovima.

'Svjesni smo zahtjeva i u tijeku je proces utvrđivanja specifičnih detalja. Podijelit ćemo više informacija tijekom procesa planiranja', naveo je Pentagonov glasnogovornik Tom Crosson.

  • +14
Mimohod povodom obljetnice pada Bastilje u Parizu Izvor: Reuters / Autor: Christian Hartmann

'Naredba za marš je bilo. Želim paradu poput one u Francuskoj', Trumpove su riječi koje je potvrdio neimenovani vojni izvor, dodajući kako se na pripremama mimohoda radi na najvišoj vojnoj razini.

Da su planovi u tijeku, potvrdila je i predstavnica Bijele kuće za tisak Sarah Huckabee Sanders.    

'Predsjednik Trump podržava članove službe koji svakodnevno riskiraju svoje živote kako bi našu zemlju učinili sigurnom. Tražio je od ministarstva obrane da razmisli o proslavi na kojoj bi svi Amerikanci mogli pokazati svoju zahvalnost', istaknula je Sanders u priopćenju.