POVUKAO NOMINACIJU

Trumpov kandidat za ministra rada odustao zbog skandala

16.02.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Andrew Puzder, kandidat Donalda Trumpa za ministra rada, u srijedu je povukao svoju nominaciju zbog straha da neće prikupiti dovoljno glasova u Senatu, što je novi udarac američkom predsjedniku u sastavljanju administracije

Puzderova odluka o povlačenju novi je neuspjeh Trumpove administracije ovog tjedna pošto je savjetnik za državnu sigurnost Michael Flynn u ponedjeljak dao ostavku nakon manje od mjesec dana na toj dužnosti.

Velik broj kontroverzi, žalbi i potencijalnih sukoba pojavio se u vezi s Puzderom, izvršnim direktorom CKE Restaurants Inc-a, tvrtke koja je primarno franšiza lanaca brze prehrane.

Ranije ovaj mjesec Puzder je priznao da su supruga i on zaposlili ilegalnu useljenicu kao kućanicu, a proteklih tjedana radnici su iznijeli niz optužbi na račun njegovih poslova i franšiza.

Posljednji skandal dogodio se kad se pojavila nekoliko desetljeća stara snimka emisije Oprah Winfrey u kojem bivša supruga optužuje Puzdera za zlostavljanje, što je poslije povukla.

'Nakon pomnog razmatranja i razgovora s obitelji povlačim svoju nominaciju za ministra rada', priopćio je Puzder, dan prije nego što je trebao izaći pred senat koji bi ga trebao potvrditi.

Najmanje sedmero republikanskih senatora, uključujući Susan Collins iz Mainea i Lise Murkowski s Aljaske, odbilo je javno podržati Puzdera uoči njegovog saslušanja.

youtube Autor: youtube

Republikanski senatori tjednima poručuju senatoru John Cornynu, drugom najvišem rangiranom republikancu, da vjeruju da će se neki njihovi kolege pridružiti Collins i Murkowski u protivljenju Puzderu. Ministarstvo rada nadgleda usklađenost federalnih zakona koji se odnose na sigurnost na radu, minimalnu i prekomjernu plaću, te zabranjuju diskriminiciju.

Puzder bi kao ministar oblikovao pristup ministarstva prema tim pitanjima, uključujući i onaj o odluci administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame o povećanju plaće za prekomjeran rad.