OČEKIVANI IZBOR

Trump za ravnatelja FBI-ja postavlja bivšeg odvjetnika Gazproma i Rosnefta

08.06.2017 u 21:59

Bionic
Reading

Kandidat američkog predsjednika Donalda Trumpa za novog ravnatelja FBI-ja je Christopher Wray, najbliži suradnik dosadašnjih ravnatelja, nedavno smijenjenog Jamesa Comeya te njegovog prethodnika Roberta Millera

Prema pisanju američkih medija, Wray je najizgledniji ravnatelj Saveznog istražnog ureda, budući da je većina ostalih kandidata skinuta s popisa. Inače, predsjednik Trump je zajedno s vrhovnim tužiteljem Jeffom Sessionsom i njegovim zamjenikom Rodom Rosensteinom razgovarao o budućem mogućem poslu i s trenutnim v.d. ravnateljem FBI-ja Andrewom McCabeom, savjetnicom za domovinsku sigurnost Frances Townsend, kao i s bivšim guvernerom Oklahome Frankom Keatingom.

Wray se može pohvaliti zavidnom karijerom u državnim institucijama koju je započeo 1997. godine kada je postao pomoćnik državnog tužitelja za sjeverni okrug savezne države Georgije.

Bivši predsjednik George W. Bush ga je 2003. godine nominirao za pomoćnika državnog tužitelja kaznenog odjela ministarstva pravosuđa, što je Senat jednoglasno odobrio.

Tijekom Bushove administracije, Wray postaje jedan od najbližih Millerovih i Comeyevih suradnika u tom ministarstvu, a lojanost njima iskazao je već iduće godine kada je zajedno s njima bio spreman dati ostavku zbog neslaganja s planovima Bijele kuće u programu nadzora potencijalnih terorista u Sjedinjenim Državama.            

Prema pisanju tadašnjih medija, Wray je tom prilikom rekao Comeyu da ga upozori na vrijeme kako bi zajedno dali ostavku.

Nakon što je napustio državnu službu 2005., Wray je postao partner u odvjetničkoj tvrtki 'King & Spalding' te je radio u njihovim uredima u Atlanti i Washingtonu.

Kao odvjetnik, zastupao je kontroverznog guvernera New Jerseya Chrisa Christiea u aferi 'Bridgegate'. Prema optužbama, Christie se osvetio jednom lokalnom političaru, koji nije podržao njegovu kandidaturu za guvernera, zatvorivši nekoliko prometnih trakova na Mostu Georgea Washingtona, što je uzrokovalo neviđene gužve i ugrozilo stanovništvo. Troje najbližih Christievih suradnika proglašeno je krivim za više kaznenih djela, dok je guverner  oslobođen optužbi.

Wray je, također, zastupao nekoliko kompanija koje su na popisu prvih sto najvećih kompanija u SAD, a bio je i pravni zastupnik ruskih državnih naftnih giganta Gazprom i Rosneft, pa je njegovo ime u medijima bilo povezano s Trumpovom aferom oko odavanja državnih tajni ruskom veleposlaniku u Washingtonu.