poruka teheranu

Trump pobjesnio i poručio iranskom predsjedniku: Nastaviš li prijetiti SAD-u, pretrpjet ćeš posljedice...

23.07.2018 u 10:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak ujutro najoštrije je zaprijetio iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju poručivši mu da će se suočiti s užasnim posljedicama zbog prijetnji upućenih Sjedinjenim Državama

Trump je, naime, putem društvenih mreža Rohaniju poslao izravnu prijetnju u kojoj je naveo kako će Iran, u slučaju da nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama, doživjeti posljedice kakve je 'samo nekolicina pretrpjela kroz povijest'.

'Iranskom predsjedniku Rohaniju: nikad, ali nikad ne prijeti Sjedinjenim Državama ili ćeš pretrpjeti posljedice kakve je malo tko pretrpio u povijesti. Više nismo zemlja koja će stajati iza tvojih poremećenih riječi nasilja i smrti. Budi oprezan', Trumpova je poruka koja je osvanula u ponedjeljak ujutro na predsjednikovu profilu na Twitteru.

Podsjetimo, iranski predsjednik je dan ranije izjavio kako Amerika mora dobro razumjeti to da je mir s Iranom majka svakog mira i da je rat s Iranom majka svih ratova'.

Rohani je, govoreći pred iranskim diplomatima, upozorio Trumpa da 'ne vuče lava za rep jer bi mogao požaliti', što je izazvalo očekivanu reakciju američkog predsjednika. Pored toga, iranski predsjednik je zaprijetio mogućnošću blokade cjelokupnog izvoza nafte iz Perzijskog zaljeva.

Eskalacija retorike između Washingtona i Teherana nastupila je nakon što je SAD započeo ofenzivu govorima i online komunikacijom kojoj je cilj poticati nemire u Iranu i natjerati tu državu da zaustavi svoj nuklearni program i podršku militantnim skupinama.

>>> Rohani upozorio Trumpa: 'Rat s Iranom je majka svih ratova'

Iran je pod sve većim američkim pritiskom i prijete mu sankcije nakon što je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015., kojim je ta bliskoistočna država pristala zaustaviti svoj razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija.

Iranski balistički projektili Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U govoru u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo nazvao je iranske čelnike 'mafijom' i obećao pomoć, ne precizirajući kakvu, Irancima koji nisu zadovoljni svojom vladom.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Trump je, podsjetimo, u svibnju povukao Sjedinjene Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.