želi zadržati utjecaj

Trump planira osnovati novu stranku, već je smislio i ime

20.01.2021 u 10:12

Bionic
Reading

Američki predsjednik na odlasku Donald Trump proveo je posljednje dane mandata u razgovoru sa suradnicima o formiranju nove političke stranke. Trupova je namjera nastaviti utjecati na političke procese i nakon što napusti Bijelu kuću

Trump je o toj temi razgovarao s nekoliko pomoćnika i drugim bliskim ljudima prošlog tjedna, navodi The Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore. Predsjednik je u tim razgovorima otkrio i da bi novu stranku želio nazvati 'Patriotska stranka'.

Posljednjih dana Trump se sukobio s nekoliko republikanskih čelnika, uključujući vođu većine te stranke u Senatu, Mitcha McConnella, koji je u utorak rekao da je Trump zaslužio prozivke u kojima ga se krivi za provociranje upada u Kongres 6. siječnja, kada je živote izgubilo pet osoba. Ankete pokazuju da Trump i dalje ima snažnu potporu redovnih republikanskih glasača.

Nejasno je koliko je Trump ozbiljan u pogledu pokretanja nove stranke, koja bi zahtijevala značajno ulaganje vremena i novca, navodi list. Predsjednik ima veliku bazu pristaša, od kojih neki nisu bili duboko uključeni u republikansku politiku prije Trumpove kampanje 2016. godine.

Treće stranke u prošlosti Sjedinjenih Američkih Država obično nisu imale uspjeha. Svaki napor da se pokrene nova stranka vjerojatno bi se suočio sa žestokim protivljenjem dužnosnika Republikanske stranke, a koji bi se uznemirili od same pomisli da bi Trump mogao smanjiti potporu njihovim kandidatima.

Da priče o osnivanju nove stranke možda nisu bez osnove, govori i znakovita poruka koju je poslao u svom završnom obraćanju javnosti kao predsjednik iako ga u Senatu očekuje suđenje u sklopu postupka opoziva, što može rezultirati i zabranom obavljanja javne dužnosti.

Trump je istaknuo kako je njegov pokret MAGA (Make America Great Again) 'tek početak'.

'U trenutku u kojem se pripremam predati vlast novoj administraciji želim da znate da je pokret koji smo pokrenuli tek početak', poručio je Trump.

ČETIRI GODINE U 20 SLIKA

[FOTOPRIČA] Zasjeo u Bijelu kuću, zakuhao s cijelim svijetom, prebolio koronu pa isprovocirao kaos u parlamentu: Prisjetite se dvadeset ključnih trenutaka iz mandata Donalda Trumpa

Pogledaj galeriju