TWITTER DIPLOMACIJA

Trump obećao Kini bolji trgovinski dogovor ako pomogne u pitanju Sjeverne Koreje

11.04.2017 u 17:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump naveo je da je kineskom predsjednikui Xiju Jinpingu rekao kako bi Kina mogla imati bolji trgovinski dogovor sa SAD-om ako poduzme akciju te odvrati Sjevernu Koreju od nuklearnih pokusa.

 

"Objasnio sam kineskom predsjedniku da će trgovinski dogovor sa SAD-om biti mnogo bolji za njih ako riješe problem Sjeverne Koreje!", napisao je Trump u utorak na Twitteru.

Nije jasno je li američki predsjednik govorio o prošlotjednom razgovoru s Xijem na Floridi ili o nekom novijem razgovoru između njih dvojice.

"Sjeverna Koreja traži nevolje. Odluči li Kina pomoći, bit će sjajno. Ako ne, riješit ćemo problem bez njih!, dodao je Trump.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u Japansko more prošli tjedan, dan prije sastanka Trumpa i Xija u resortu Mar-a-Lago na kojemu su u središtu razgovora bila američko-kineska trgovina i sjevernokorejski nuklearni program.

SAD je odgovorio na sjevernokorejsko ispaljivanje projektila preusmjeravanjem ratnih brodova s rute prema Australiji u korejske vode.

Sjeverna Koreja je nedavno povećala svoj nuklearni program, a izvela je dva nuklearna testa i samo tijekom prošle godine ispalila oko 20 balističkih projektila.

Međunarodna zajednica također je zabrinuta da Sjeverna Koreja možda razvija međukontinentalni nuklearni projektil s mogućnošću dosega SAD-a i drugih bližih zemalja.