OTVORENA PITANJA

Trump o Rusiji: Vrijeme je za važnije i bolje stvari

30.12.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Rusija neće nikoga protjerati kao odgovor na sankcije koje je Washington nametnuo Moskvi zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin

'Nikoga nećemo protjerati', kazao je Putin nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za rusku televiziju rekao da će predložiti Putinu protjerivanje i proglašenje nepoželjnima 31 diplomata iz američkog veleposlanstva u Moskvi i četvero iz američkog konzulata u Sankt Peterburgu.

Rusija ipak 'zadržava pravo' da poduzme određene mjere te će 'graditi rusko-američke odnose s obzirom na politiku koju će voditi novoizabrani američki predsjednik Donald Trump', rekao je Putin.

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak protjerivanje 35 ruskih diplomata osumnjičenih za špijuniranje i nametnuo sankcije dvjema ruskim obavještajnim agencijama zbog navodnog hakiranja Demokratske stranke pred predsjedničke izbore ove godine. Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika.

Lavrov je odgovorio da su te američke optužbe neutemeljene i poručio da sankcije neće proći bez odgovora.

Ruski premijer Dmitrij Medvevev izrazio je žaljenje zato što Obamina administracija završava svoj mandat u 'proturuskoj agoniji'.

Trump idućeg tjedna s čelnicima američkih tajnih službi

Trump je izjavio da će se idućeg tjedna sastati s čelnicima američkih tajnih službi nakon odluke predsjednika Obame da uvede sankcije Rusiji.

U priopćenju je rekao kako očekuje da ga vodeći ljudi obavještajne zajednice izvijeste o svim činjenicama. No dodao je da je 'vrijeme da se naša zemlja počne baviti važnijim i boljim stvarima'.

Trump je ranije rekao da ne vjeruje u te optužbe i nejasno je hoće li novi predsjednik, koji je u nekoliko navrata javno hvalio Putina, ukinuti najnovije mjere 20. siječnja, kada preuzme dužnost.


Mjere koje je Obama uveo posljednjih dana svog mandata novi su udarac američko-ruskim odnosima koji su već zategnuti zbog neslaganja oko Ukrajine Sirije

Obama je rekao da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući one koje neće biti javno objavljene.

U priopćenju s odmora na Havajima pozvao je 'prijateljske i zemlje saveznice' SAD-a da 'zajedno rade na suprotstavljanju ruskom potkopavanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces'.