želi više mjesta za građenje

Trump naredio reviziju nacionalnih spomenika

26.04.2017 u 20:49

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu izvršnu uredbu kojoj je cilj utvrditi koja se zaštićena područja poznata kao nacionalni spomenici mogu ukinuti ili smanjiti, s ciljem da se na više zemlje može bušiti, iskapati ugljen i omogućiti drugi oblici iskorištavanja.

Dio je to Trumpovih nastojanja da ukine niz odluka bivšeg predsjednika Baracka Obame o zaštiti okoliša za koje kaže da blokiraju gospodarski razvoj. Tu politiku podupiru poslovni ljudi, a protive joj se zaštitari okoliša.

Trump je uredbu potpisao u ministarstvu unutarnjih poslova u Washingtonu, rekavši da su njegovi prethodnici, zbog načina na koji su koristili zakon o nacionalnim spomenicima iz 1906., ‘zlorabili saveznu vlast’ dopuštajući saveznoj vladi da ‘zaključa’ milijuna hektara zemlje.

‘Od danas glavnu riječ ponovno imaju savezne države’, istaknuo je Trump dodajući da bi lokalne vlasti trebale odlučiti koja će zemlja biti zaštićena, a koja otvorena za razvoj.

Ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke, zadužen za saveznu zemlju i prirodne resurse, rekao je da će se revidirati oko 30 nacionalnih spomenika proglašenih u posljednjih 20 godina i zatražiti mišljene lokalnih predstavnika prije nego što donese preporuke u roku od 45 dana.

Zaštitari okoliša i zastupnici Indijanaca osudili su uredbu. ‘Trumpova administracija ovom revizijom ulazi u pravno, političko i moralno minsko polje’, rekla je Kate Kelly, direktorica za javne površine u Centru za američki napredak.