LEKCIJA IZ POVIJESTI

Trump napravio neugodan gaf tijekom govora za Dan neovisnosti

05.07.2019 u 09:42

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump napravio je neugodnu pogrešku tijekom svog govora na Dan neovisnosti, hvaleći vojsku, za koju je rekao da je 'preuzela zračne luke' od Britanaca tijekom rata kasnih 1700-ih.

Trump je pogriješio tijekom svog jednosatnog govora na stepenicama Lincoln Memoriala, u Washingtonu, u sklopu proslave 4. srpnja po dnazivom "Pozdrav Americi", u kojoj je postao prvi američki predsjednik u gotovo 70 godina koji se obratio zemlji na Dan neovisnosti.

U odmaku od svog uobičajenog stila improviziranih govora u kojima naglo skreće između tema, Trump je iznenadio unaprijed pripremljenim govorom, u kojem je iznio povijest Dana neovisnosti, američka postignuća na raznim poljima, a zatim odao počast svakoj grani vojske.

Tijekom odavanja priznanja vojsci, Trump je rekao: “U lipnju 1775. godine, kontinentalni kongres stvorio je jedinstvenu vojsku iz revolucionarnih snaga koje su se nalazile u kampovima u okolici Bostona i New Yorka… Potom hvaleći uspjehe i napredovanje kontinetalne vojske napravio je veliki gaf.

"Naša vojska kontrolirala je nebo, napala je bedeme, preuzela zračne luke i učinila sve što je bilo potrebno, a u Fort McHenryju, pod crvenim sjajem raketa, slavila je pobjedu', kazao je Trump u govoru.

Putovanje zrakoplovom nije se dogodilo u SAD-u sve do ranih 1900-ih. Braća Wright, koju je Trump pohvalio ranije u svom govoru, zaslužni su što su 1903. godine letjeli na prvom svjetskom avionu.

Međutim, to nije bila jedina povijesna zbrka u ovom dijelu Trumpovog govora. Bitka kod Fort McHenryja dogodila se tijekom rata 1812., a ne američke revolucije koja se odigrala nekoliko desetljeća ranije.

  • +16
Govor Donalda Trumpa za Dan neovisnosti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia