u sad-u zaraženo 840.000 ljudi

Trump kritizira odluku Georgije da polako počne otvarati gospodarstvo

23.04.2020 u 09:03

Bionic
Reading

Guverner američke savezne države Georgije dopustio je da se od petka počnu otvarati neki segmenti ekonomije, bez obzira na kritike lokalnih dužnosnika pa čak i predsjednika Donalda Trumpa, koji kaže da je mjera preuranjena

Brian Kemp odlučio je ponovno otvoriti teretane, kuglane, salone za tetovažu, frizerske i kozmetičke salone, a od ponedjeljka će se moći otvoriti i kina i restorani, ali uz striktne mjere socijalne distance i redovitu dezinfekciju.

Republikanski guverner naveo je da podaci opravdavaju njegovu odluku koju su poduprli i liječnici. Ta savezna država ima preko 21.000 zaraženih, i 850 smrtnih slučajeva.

Radi se o otvaranju koje će se provoditi 'kirurškom preciznošću, bit će ciljano i metodično, stavljajući na prvo mjesto zdravlje građana', rekao je Kemp.

Ali Donald Trump, koji se snažno zalaže za što brže otvaranje ekonomije, rekao je u srijedu da se 'duboko ne slaže' s guvernerom, ocjenjujući da vrste poslovanja koje je on odlučio otvoriti ne pripadaju prvoj fazi otvaranja koji je predstavila Bijela kuća.

'Prerano je, mogli su još malo pričekati', rekao je Trump, ipak kazavši da Kemp ima slobodu sam donositi odluku.

'Ja bih mu preporučio da to ne čini', dodao je epidemiolog Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće za pandemiju koronavirusa.

Keisha Lance Bottoms, gradonačelnica Atlante, glavnog grada te savezne države, ocijenila je da je odluka preuranjena i opasna.

Sjedinjene Države imaju ukupno 46.583 smrtna slučaja od koronavirusa, 1738 novih u posljednja 24 sata. Ukupno je u zemlji zaraženo gotovo 840.000 ljudi. New York je žarište epidemije, ali se čini da je prošao najgore.

Donald Trump je prošli tjedan rekao da je vrijeme da se Amerika ponovno pokrene, dajući svakom od guvernera mogućnost da sam donese odluku za svoju saveznu državu s obzirom na težinu situacije.