KAMPANJA U SAD-U

Trump kritizira Clinton zbog vojnog avanturizma u Libiji i Bliskom istoku

07.09.2016 u 09:55

Bionic
Reading

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u najnovijim predizbornim istupima u utorak govorio je o religiji, pozvao na ujedinjenje Amerikanaca te nastojao povećati sumnje u to može li se demokratskoj suparnici Hillary Clinton vjerovati

'Borit ću se za Detroit, za Chicago, za Baltimore, za svaki zanemareni dio ove države - i borit ću se za to da nas sve ujedinim u jedan američki narod', rekao je Donald Trump okupljenom mnoštvu na predizbornom skupu u Greenvilleu u Sjevernoj Karolini.

Na demokratskoj strani i Clinton i kandidat za potpredsjednika Tim Kaine napadali su Trumpa. 'On očevidno nešto skriva. Ne znamo još točno što, ali bolje nagađamo o tome što je vjerojatno posrijedi', rekla je Clintonu Tampi na Floridi.Kaine je u govoru o nacionalnoj sigurnosti u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini kritizirao Trumpove poslove s Rusijom, veze između jednog od njegovih savjetnika u kampanji s Rusijom i Trumpove sugestije kako se nada da će ruski hakeri moći pronaći sporne mailove iz razdoblja kad je Clinton bila državna tajnica. 'On je otvoreno ohrabrivao Rusiju da hakira svoje političke suparnike i da špijunira protiv njegove zemlje', rekao je Kaine.

Govoreći u srijedu na skupu u Clevelandu, Trump je izložio plan o vojnoj spremnosti u kojemu bi pozvao na ukidanje ograničenja troškova za obranu i veliku obnovu vojnih snaga. Članovi Trumpove kampanje kažu da će Trump pozvati na veliko povećanje troškova za nove brodove, zrakoplove, podmornice i obuku vojnika te jačanje raketnoga obrambenog sustava. Trump će također kritizirati Clinton za vojni avanturizam u vezi njezinih odluka o Libiji i Bliskom istoku u doba kad je bila državna tajnica.

Ohrabren rezultatima anketa koji pokazuju njegov napredak u odnosu na Clinton, Trump naglašava što bi učinio prvog dana kao predsjednik ako bude izabran 8. studenoga. Rekao je da bi suspendirao doseljavanje sirijskih izbjeglica u SAD, išao prema ukidanju i zamjeni plana o zdravstvenoj skrbi koji je potpisao Barack Obama i počeo prve korake prema izgradnji zida duž južne granice s Meksikom. Trump, koji rijetko spominje religiju, citirao je dio iz Biblije koji je glasno pročitao pred crnačkom crkvom u Detroitu u subotu, što je dio njegovih napora da privuče glasove Afroamerikanaca. 'Zamislite što bi naša zemlja mogla postići počnemo li raditi zajedno kao jedan narod, pod jednim Bogom, pod jednom zastavom', kazao je u govoru na skupu Trump.