velik problem u sad

Trump kreće u borbu protiv skupih lijekova

12.03.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Nakon nastojanja da poništi i zamijeni Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, američki predsjednik Donald Trumo krenuo je u novu ofenzivu, ovaj puta protiv moćne farmaceutske industrije i izrazito visokih cijena lijekova.

‘Radim na novom sustavu u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti’, poručio je Trump na Twitteru. AFP pojašnjava da su u SAD-u cijene lijekove ‘eksplodirale’ te se farmaceutska industrija našla u središtu brojnih kontroverzi.

Planovi američkog predsjednika po tom pitanju su i dalje nedorečeni, no čini se da će središnju ulogu u tome imati Scott Gottlieb kojeg je Bijela kuća u petak imenovala na čelo Savezne agencije za lijekove (FDA), a koji je blizak farmaceutskoj industriji.

Amerikanci puno više od Europljana troše na zdravstvene usluge. Prema podacima OECD-a, izdaci Amerikanaca u 2014. prosječno su iznosili 8731 dolar, skoro dvostruko više nego Francuzi (4819 dolara).

Uzbuna u SAD-u se nedavno posebice digla zbog porasta cijena EpiPen-a (injekcije za tešku alergijsku reakciju) i lijekova za virus HIV-a.

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, no stručnjaci upozoravaju da to neće biti lako, ponajprije zbog vrlo složenog sustava određivanja cijena lijekova.

U SAD-u lijekovi često koštaju dva i pol puta više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, a razlika je najveća u lijekovima za karcinome te rijetke bolesti  i stanja, poput hepatitisa C. Za razliku od dvije europske zemlje u SAD-u ne postoji središnja javna institucija s ovlastima da pregovara o cijenama s privatnim farmaceutskim kompanijama.

Američko tržište se sastoji od više sistema za različitu populaciju, svaki sa svojim posebnim pravilima. Većina Amerikanaca osigurana je preko svojih poslodavaca čija osiguravajuća društva s farmaceutskim tvrtkama sama pregovaraju o cijenama lijekova za svoje osiguranike.

Medicaid je javni zdravstveni program za građane s nižim primanjima koji preko posrednika na saveznoj ili državnoj razini pregovara o cijenama lijekova. Tu je i Medicare, javni zdravstveni program za starije koji angažira privatne tvrtke da s farmaceutskom industrijom pregovara o cijenama lijekova. Uprava za veterane je javni sustav zdravstvenog osiguranja za sve pripadnike oružanih snaga i najbliži je modelu koji, kada se radi o cijenama lijekova, postoji u Europi.