PREDSJEDNIČKI IZBORI

Trump konačno podržao reizbor republikanaca Ryana i Mc Caina

06.08.2016 u 09:21

Bionic
Reading

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, na ratnoj nozi s dijelom vodstva republikanske stranke, u petak je izrazio potporu reizboru dvojice vodećih republikanaca predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana i senatora iz Arizone Johna McCaina nastojeći okupiti republikance oko zajedničkog cilja pobjede na predsjedničkim izborima u studenome, javljaju agencije.

"Trebam republikanski senat i republikanski zastupnički dom kako bi se provele sve promjene koje moramo učiniti", kazao je Trump na skupu u Green Bayu u Wisconsinu iz kojeg je Ryan. "Nećemo se uvijek slagati no naše su nesuglasice nesuglasice prijatelja", kazao je Trump,

"Ruku pod ruku spasit ćemo naciju od propasti zvane Obama-Clinton", kazao je Trump u govoru u Green Bayu.

On je ranije kazao kako još nije spreman poduprijeti dvojicu kongresnika koji su ga kritizirali i oklijevali podržati njegovu predsjedničku kandidaturu.

Ryan nije planirao doći na Trumpov skup što pokazuje tinjajuće napetosti između dvojice političara unatoč tome što je ga Mike Pence, Trumpov kandidat za podpredsjednika, podržao. Na Ryana republikanci gledaju kao na jednog od budućih predsjedničkih kandidata a očekuje se kako će sljedećeg tjedna pobijediti na predizbrima za republikanskog kandidata za Zastupnički dom.

Njihove nesuglasice izvor su zabrinutosti u stranačkom vodstvu.

Trumpova kampanja se regrupira

Trumpova potpora stranačkim neistomišljenicima jedan je od nekoliko koraka koje je Trumpova kampanja poduzela kao odgovor na kontroverzije i zaostajanje u anketama za demokratskom protivnicom Hillary Clinton s kojom će se suočiti na predsjedničkim izborima 8. studenoga.

Trump je u petak poručio kako želi stranku koja stane pod "veliki šator" a "različiti su pogledi dobrodošli".

Kazao je kako podupire republikanske zastupnike zbog toga što dijele misiju da se "Amerika opet učini velikom".


Trump je objavio i kako je imenovao novi tim ekonomskih savjetnika u kojima su bankari protiv kojih je nekad bio. U timu nema nijedne žene.

Na posljednjih nekoliko skupova u Des Moinesu u Iowi i u Green Bayu Trump je pokazao razinu discipline neuobičajenu za ranije nastupe koji su bili bez kontrole i na kojima je zvao protivnicu Clinton "kraljicom korupcije" i "vragom".

Trump je napao medije kazavši da su preuveličali incident s jednog skupa kad su izvijestili da je izbacio bebu sa skupa u Virginiji. "Volim bebe", kazao je.

Smanjena prednost Hillary Clinton

Prema najnovijoj anketi Reuters/Ipsosa objavljenoj u petak prednost Clinton nad Trumpom istopila se na manje od tri posto sa osam koliko je bila u prednosti u ponedjeljak.

Američki milijarder proteklih je dana bio meta napada i iz vlastite stranke nakon što se izrugivao majci ubijenog američkog muslimanskog vojnika.

Bivši zamjenik direktora CIA-e Michael Morell u petak je u komentaru u New York Timesu napisao kako je Trump opasno neprikladan za američkog predsjednika te će podržati demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Trump "ne samo da nije kvalificiran za posao nego može predstavljati i prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti", napisao je Morell. On je proveo 33 godine u CIA-i i ne pripada nijednoj stranci.