slijedi žalba

Trump diskvalificiran i s predizbora u Illinoisu

29.02.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Državna sutkinja Illinoisa u srijedu je zabranila Donaldu Trumpu sudjelovanje na republikanskim predsjedničkim predizborima u toj saveznoj državi zbog njegove uloge u pobuni na američkom Kapitolu 6. siječnja 2021., ali je odgodila stupanje odluke na snagu zbog očekivane žalbe bivšeg predsjednika

Sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu glasača Illinoisa koji su tvrdili da bi bivšeg predsjednika trebalo diskvalificirati s predizbora u državi 19. ožujka i općih izbora 5. studenoga zbog kršenja odredbe 14. amandmana američkog ustava, koji zabranjuje bilo kome tko je povezan s "pobunom" da bude na nekom saveznom položaju.

O konačnom ishodu slučaja u Illinoisu i sličnih izazova vjerojatno će odlučiti Vrhovni sud SAD-a, koji je 8. veljače saslušao argumente treba li bivši predsjednik zbog događaja 6. siječnja 2021., kad su njegovi pobornici nasilno pokušali zaustaviti potvrdu pobjede aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena, biti diskvalificiran od ponovne kandidature za Bijelu kuću.

Međutim, suci s obje strane političkog spektra izrazili su sumnju glede opravdanosti takve odluke.

Porter je rekla da odgađa svoju odluku jer očekuje njegovu žalbu prizivnim sudovima u Illinoisu i presudu Vrhovnog suda SAD-a.

Skupina Free Speech For People, koja je predvodila napore za diskvalifikaciju u Illinoisu, u izjavi je pohvalila presudu kao "povijesnu pobjedu".

Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Glasnogovornik kampanje Trumpa, nacionalnog favorita za republikansku nominaciju 2024., rekao je u izjavi da je ovo "neustavna presuda na koju ćemo se brzo žaliti".

Colorado i Maine ranije su diskvalificirali Trumpa s predizbora u svojim državama. Obje odluke su na čekanju zbog žalbenog postupka.

Vrhovni sud Colorada presudio je da Trump ne smije biti kandidat jer je sudjelovao u ‘pobuni’ protiv američke države, nakon čega je slučaj prenesen na Vrhovni sud u Washingtonu.

Odluka najvišeg američkog suda odnosit će se na sve savezne države, nakon što je u njima podneseno niz tužbi protiv republikanca. Vjeruje se da bi konačna trebala biti donesena do 5. ožujka, takozvanog ‘superutorka’ kad na predizbore izlaze Colorado i još 14 drugih saveznih država.

Trumpovi pristaše 6. siječnja 2021. napali su policiju i okupirali Kapitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena 2020. Trump je prije toga održao zapaljiv govor pristašama, poručivši im da odu na Kapitol i "bore se kao vrag".