NEIZRAVNO NA TRUMPA

Trudeau zasad 'neće podbadati grizlija u vrijeme ručka'

04.02.2017 u 08:53

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau oprezan je odnosu s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i trudi se izbjegavati sukobe iako su svjetonazorski sušta suprotnost

Politički analitičari smatraju da bi takva oprezna strategija mogla naljutiti progresivno biračko tijelo koje je Trudeaua dovelo na vlast 2015., ali dodaju da kanadski premijer zasad nema izbora nego biti suzdržan jer Kanada 75 posto svoga izvoza šalje u SAD. Moguća svađa s Trumpom tomu bi mogla naštetititi.

'Zašto podbadati grizlija u vrijeme ručka? Trump je tek sjeo u Ovalni ured i još formulira svoju ekonomsku politiku', kazao je Reutersu politički izvor blizak vladi. Trudeau je imao blizak odnos 'bratske ljubavi' s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, iako nije pravilo da su svi kanadski premijeri bili dobri s američkim predsjednicima. Ali malo tko u Ottawi ima iskustva s nekim nalik Trumpu.

'On je potpuno nepredvidljiv', rekao je drugi vladin izvor. Iako Kanada Sjedinjene Države smatra svojim najbližim saveznikom, Trudeau se još nije vidio s Trumpom. Michael Kergin, bivši kanadski veleposlanik u Washingtonu, smatra da se Trudeau ponaša mudro. 'Prilično je dobro to što odolijeva iskušenjima da javno kritizira Trumpa', rekao je Kergin. Bio je u pravu što nije pohrlio u Washington 'potvrditi posebne odnose' kao britanska premijerka Theresa May, koja je bila u gradu baš kad je Trump potpisao nepopularnu izvršnu uredbu o useljenicima iz sedam muslimanskih zemalja, dodao je bivši veleposlanik.

Ali Trudeau ipak ne šuti. Zasad 'udara' neizravno, na domaćem terenu. Čim je Trump potpisao spomenutu uredbu, Trudeau je na Twitteru objavio da je Kanada otvorena za sve koji bježe od ratova. Njegova glasnogovornica osudila je američku televiziju Fox za pogrešnu informaciju da je napadač na džamiju u Quebecu u utorak marokanskog podrijetla. Trudeauov oprezni pristup ljuti oporbene Nove demokrate (ljevica) koji traže da premijer javno osudi Trumpovu 'rasističku' useljeničku politiku.

Članovi Trudeauova okruženja su svjesni da bi vladajući liberali zbog nezalaganja za kanadske vrijednosti, poput uključivosti, s vremenom mogli izgubiti potporu, ali izbori su tek 2019. 'On će govoriti o tome kada dođe vrijeme', rekao je izvor blizak vladi. Ankete pokazuju da liberali zasad imaju neveliku, ali zdravu prednost pred najbližim rivalima. Analitičari se slažu da je prerano da Trudeau bude agresivan. 'Mora izbjegavati kritike. Trump je jako osjetljiv i brzo plane', kažu.