PISMO BARROSU

Trojica premijera objavila plan rasta EU-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2011 10:30
  • Objavljeno 07.10.2011 u 09:47
Katainen i Barroso

Katainen i Barroso

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Trojica europskih predsjednika vlada pozvala su na donošenje ambiciozna programa gospodarskog rasta koji bi omogućio oporavak Europske unije, a zemlje članice bi natjerao na strogu poreznu stegu, u času kada se zaoštrava kriza eurozone

'Nužna je jasna i vjerodostojna odluka o donošenju ambicioznog programa rasta na nacionalnoj razini i na razini EU-a kako bi se Europa gospodarski oporavila', ističu premijeri Nizozemske Mark Rutte, Švedske Fredrik Reinfeldt i Finske Jyrki Katainen u pismu poslanom najvišim dužnosnicima Europske unije.

'Dubina krize s kojom smo suočeni upozorava na važnost programa za poticanje rasta EU-a', pišu trojica čelnika u pismu koje je u četvrtak navečer objavljeno na internetskoj stranici nizozemske vlade.

Dokument je upućen predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu i predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu.

U njemu se iznosi niz prijedloga za poticanje rasta u EU-u, posebice 'veliki planovi za otvorena i konkurentna tržišta, inovacije, pristup financiranju, pametnu regulaciju i snažno jedinstveno tržište'.

'Želimo li i ubuduće uživati blagodati najvećeg unutarnjeg tržišta u svijetu koje se pomno gradilo zadnjih pedeset godina, sve zemlje članice moraju sudjelovati u odlučivanju radi poticanja rasta i konkurentnosti EU-a', ocjenila su trojica čelnika. 'Te bi blagodati bile izgubljene u dvobrzinskoj Europi', upozoravaju.

Pismo je objavljeno uoči sjednice Europskog vijeća na kojoj će glavna tema, misle ova trojica, biti 'postojeći planovi rada koji bi trebali obuhvatiti mjere u vezi s krizom i koje bi trebale potaknuti rast'.

'Prijedlozi iz ovog pisma povezani su s pozivima koje je prošlog mjeseca uputio Rutte radi uvođenja dužnosti neovisnog europskog povjerenika', rekao je glasnogovornik nizozemskog premijera Henk Brons za agenciju France Presse.

Rutte se početkom rujna zauzeo za uvođenje dužnosti europskog povjerenika koji će nadzirati poštuju li zemlje u eurozoni Pakt o stabilnosti i koji će moći donositi mjere prema zemljama koje ne poštuju ugovore.

Rutte je kao moguće sankcije naveo smanjenje europskih subvencija i 'gubitak prava glasa'. 'U krajnjem slučaju, zemlje uvijek mogu odlučiti da napuste eurozonu, a tu slobodu već imaju', dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi