SUKOB S POLICIJOM

Troje mrtvih u prosvjedima u Albaniji

21.01.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Troje ljudi poginulo je u petak u sukobima prosvjednika i policije pred uredom albanskog premijera Salija Berishe, tijekom prosvjeda kojim se tražila ostavka njegove vlade zbog korupcije

'Nažalost, troje civila je poginulo', rekao je zamjenik ravnatelja vojne bolnice u Tirani Alfred Gega. On je rekao da je jedna ubijena osoba imala ranu od metka na glavi, dok su preostale dvije ubijene hicima u prsa iz velike blizine.

Na pločniku se vide tragovi krvi, a policija je objavila da je ranjeno najmanje 17 policajaca i 33 prosvjednika.

Jedan civil i jedan policajac teško su ranjeni i nalaze se u kritičnom stanju, rekao je Gega.

Pristaše Socijalističke stranke okupili su se pred Berishinim uredom bacajući na zgradu i na policiju kamenje, štapove i kišobrane.

Policija je odgovorila suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima. Dim je sukljao iz zapaljenih automobila od kojih su neki bili policijski.

Glavna gradska avenija bila je ispunjena prosvjednicima kojih se, prema očevicima, okupilo oko 20.000.

Nakon tri sata sukoba policija je rastjerala okupljene i preuzela kontrolu nad avenijom.

Oporbena Socijalistička stranka Edija Rame zatražila je sazivanje prijevremenih izbora pošto je odbila priznati rezultate izbora u lipnju 2009., koje je tijesno dobila Berishina Demokratska stranka.

Prošli tjedan je zamjenik albanskog premijera i ministar gospodarstva Ilir Meta podnio ostavku pošto je privatna televizija prikazala snimku koja ga povezuje s korupcijom i zlouporabom vlasti.