BOMBA ZA TADIĆA

Trojac osuđen zbog terorističkog napada na zastupnika HDZ BiH

20.11.2012 u 19:29

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u utorak je izrekao dugogodišnje zatvorske kazne trojici optuženih za podmetanje eksplozivne naprave pod automobil Ive Tadića, zastupnika HDZ BiH u skupštini Zeničko-dobojske županije, potvrđeno je iz sjedišta tog suda

Nepravomoćnom presudom Zijad Dervišević osuđen je na osam, Amel Sefer na sedam, a Saša Bonić na šest godina zatvora nakon što je prihvatio kvalifikaciju iz optužnice da su sva trojica odgovorna za kazneno djelo terorizma.

Dervišević je osuđen jer je nabavio sredstva za izvršenje terorističkog napada, dok su Sefer i Bonić proglašeni krivim za sam napad, uz ocjenu kako je on počinjen s ciljem ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH.

Napad se zbio u travnju 2011. godine na jednom parkingu u Zenici. Tada je eksplodirala naprava podmetnuta u Tadićev automobil. Iako su i on te Pero Mamić, još jedan zastupnik HDZ BiH, bili u automobilu u trenutku eksplozije, niti jedan nije ozlijeđen.

Mediji su ovaj napad na zastupnike HDZ BiH ranije povezivali s činjenicom da su trojica počinitelja ujedno članovi i aktivisti Narodne stranke 'Radom za boljitak' braće Lijanović te da je stoga napad imao političku pozadinu odnosno da je bio rezultat međustranačkih sukoba.

Iz HDZ-a BiH ranije su optužili vodstvo Narodne stranke Radom za boljitak da stoji iza napada na HDZ-ove zastupnike što su iz ove stranke demantirali.