SLOVENSKA 'LISTA SRAMA'

Tri mjeseca 'amnestije' poreznim dužnicima uoči javne objave

11.12.2012 u 15:00

Bionic
Reading

U Sloveniji je u utorak stupio na snagu zakon po kojemu će se jednom mjesečno objavljivati lista poreznih dužnika čije obveze prema državi prelaze 5.000 eura, ali je dužnicima pružena prilika da dug podmire ili smanje do 15. travnja iduće godine te tako izbjegnu objavu

Kako je za televizijsku postaju POP-TV izjavio predstavnik državne porezne uprave Stojan Glavač, prva lista dužnika objavit će se na stranicama porezne i carinske uprave tek 15. travnja 2013. godine.

Iako su izmjene zakona o poreznom postupku već na snazi, njima se određuje da se na porezni 'stup srama' stave oni koji s podmirenjem obveza kasne najmanje 90 dana, no zakon se ne može se primjenjivati retroaktivno, na one koji u sadašnjem trenutku toliko kasne. Zato oni u iduća tri mjeseca mogu svoje dugovanje podmiriti ili smanjiti na iznos niži od 5000 eura, a mogu se dogovoriti i o otplati duga na rate.

Prilikom prihvaćanja izmjena zakona o poreznom postupku u studenome u parlamentu, objavljivanju 'liste srama' za porezne dužnike nitko se otvoreno nije suprotstavio iako je iz oporbe bilo zastupničkih mišljenja da to neće doprinijeti željenom povećanju 'porezne kulture' i da bi umjesto toga trebalo povećati sposobnost državnih organa da naplaćuju poreze, carinska i druga davanja.

Bez tromjesečne odgode stupila je, međutim, na snagu odredba iz istog zakona po kojoj računalni programi u blagajnama ne smiju sadržavati opciju brisanja izvornih podataka, čime se želi smanjiti porezne utaje prilikom gotovinskog poslovanja.