NABUJALE RIJEKE I OBILNE KIŠE

Trećina županija u Hrvatskoj vodi borbu s vodom

13.09.2014 u 21:34

  • +27

Poplavljena Hrvatska Kostajnica,Petrinja,Mostanje,Kumrovec

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

Bionic
Reading

Gotovo trećina hrvatskih županija posljednjih nekoliko dana bori se s poplavama! Trenutno je je najteže na području Sisačko-moslavačke županije gdje se očekuju dva vodena vala, te na području Karlovačke gdje je vodostaj Korane u 21 sat dosegnuo 845 centimetara

Gotovo trećina hrvatskih županija bori se posljednjih nekoliko dana s poplavama, a nagore još nije prošlo. Mnogi građani na karlovačkom području koje je najugroženije odbijaju napustiti svoje domove. Karlovac brani 4000 ljudi, a obrani grada na četiri rijeke pridružili su se i vojnici HV-a.

Karlovačkim područjem prolazi vrh vodenog vala, rijeka Korana je u 21 sati bila na visini od 845 centimetara, što je rast od četiri centimetara u odnosu na sat ranije, a Kupa ima vodostaj od 838 i rast od dva centimetra.

Sva pažnja javnosti vezano za poplavu u Karlovcu bila je danas usmjerena na nikada zabilježenu razinu Korane, a istovremeno je Kupa narasla do nekoliko centimetara ispod protupoplavnog zida u gradskoj četvrti Drežnik, ali, kako kažu u Ispostavi Hrvatskih voda, zid će izdržati.

Trećina hrvatskih županija bori se s poplavama

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da se 'voda neće preliti preko zida jer je on projektiran za visinu od 850 centimetara'.

To je uzrokovalo poplavu u karlovačkim predgrađima bez sustava obrane od poplave, a opasno je i uz protupoplavne objekte uz Kupu, u samom središtu grada.

Potopljeni vodovodi su isključeni iz sustava, tako da ostalo stanovništvo Karlovca ima zdravu pitku vodu u vodovodu, osim u Ladvenjku, Tušiloviću i Zastinji, kamo se cisternama dostavlja pitka voda, javlja Nova TV.

Na području Duge Rese i Barilovića također se pitka voda dovozi cisternama jer je zamućeno vodocrpilište Donji Velemerić.

Ravnatelj Džavne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranko Perinić rekao je da se od vremenske nepogode teško obraniti, posebno kada su u pitanju bujične poplave i ekstremne količine padaline, te je pojasnio da su opasne količine kiša od 50, 60 ili 70 litara po četvornom metro, a sada se mjestimično u 24 sata, kako je rekao,'istrese' na tlo 240 litara kiše, od čega se teško obraniti.

'Zadnji puta je veliki vodni val ovdje bio 1955. godine, ali 60 cm niži', kazao je Perinić

Na području Sisačko-moslavačke županije očekuju se čak dva vodena vala - jedan stiže Kupom, drugi Savom. Vojska također pomaže u gradnji nasipa. Ljudi pokušavaju spasiti imovinu.

Sava iz smjera Zagreba i Kupa iz smjera Karlovca donose vodene valove. Problem su i rijeke Glina, Una i Odra koje prijete Lonjskom i Odranskom polju. Kritične su točke Petrinja, Letovanić, Žažina i Staro Pračno.

Izvanredno stanje je u Hrvatskoj Kostajnici gdje je rijeka Una došla do naselja i ugrožava kuće.

Sjevernije, u Koprivnici, voda je prodrla u brojne podrume i javne ustanove. Poplavljene su i prometnice, a u subotu ujutro bili su zatvoreni i ulazi u grad.

Poplave su i u Slavoniji. U Pleternici i okolici izlila se rijeka Orljava i poplavila na desetke kuća.