POLITBAROMETAR

Trećina Slovenaca ne vjeruje Pahoru

12.12.2008 u 15:41

Bionic
Reading

Novu slovensku vladu na početku njenog mandata podržava 51 posto ispitanika, a 34 posto u nju nema povjerenja, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje objavljeno u petak

LJUBLJANA - Riječ je sustavnoj i redovitoj mjesečnoj anketi javnog mišljenja "Politbarometar", koju provodi ljubljanski Fakultet političkih znanosti. Anketom je po prvi put ispitana popularnost četveročlane koalicije premijera Boruta Pahora, čija je vlada u parlamentu potvrđena prošlog mjeseca.

Radi se o uobičajeno visokoj potpori vlade na početku mandata. Tako je, primjerice, bivšu vladu Janeza Janše nakon izbora 2004. godine podržavalo 61 posto ispitanih. Slovenski analitičari ocjenjuju da bi otprilike tako visoka bila i potpora Pahoru da njegov mandat ne dolazi u vrijeme prijeteće recesije zbog koje je Pahor najavio mnoge "nepopularne poteze". Čini se da je početni rejting nove vlade snizilo i imenovanje bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela premijerovim savjetnikom, jer je 68 posto ispitanika navelo da se s tom odlukom ne slaže, a među njima je najviše upravo ispitanika bliskih Pahorovim Socijalnim demokratima (SD).

Slovenski mediji ovih dana javljaju da u stranci raste nezadovoljstvo takvom odlukom, pa je tako temeljni ogranak SD-a iz mjesta Trebnje kod Lubljane pozvao Pahora da dade ostavku s mjesta predsjednika stranke. Pahora su Socijaldemokrati iz Trebnja na taj čin pozvali u otvorenom pismu, ustvrdivši da je izdao predizbornu parolu "Odgovorno i staloženo do promjena". Pahor je zahtjev lokalnog stranačkog odbora odbio komentirati, a Igor Lukšič, potpredsjednik SD-a i ministar školstva, izjavio je da se Pahor na imenovanje Rupela odlučio nakon dobre analize i da je za to imao svoje razloge.