STRAŠNA OLUJA DANIEL

Treći dan užasa u Grčkoj: Četvero poginulih, stotine turista blokirane

07.09.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Grčka već treći dan osjeća posljedice razorne oluje Daniel. U četvrtak je objavljeno da je nevrijeme uzelo i četvrtu ljudsku žrtvu, zatvoreno je gotovo 200 kilometara autoceste od Atene do Soluna, a na turističkom otoku Skiatosu stotine ljudi čekaju na aerodromu da avioni ponovno počnu letjeti

Četvrta žrtva oluje Daniel stočar je iz sela Petroto Domokou, a koji je u srijedu izašao kako bi zbrinuo stoku prije nevremena. Dijelovi štale koje je raznosio vjetar ošamutili su ga i poklopili, a vatrogasci su izvukli tijelo tek dva dana kasnije zbog nepristupačnog terena.

Grčke vlasti zatvorile su gotovo 200 kilometara dionice autoceste između Soluna i Atene, pa je sad između dva najveća grčka grada moguće stići tek 150 kilometara dužim putnim pravcem preko zapada zemlje. Između dva grada obustavljen je i željeznički promet.

U središnjoj Grčkoj, koju je oluja najviše pogodila, situacija je i dalje dramatična nakon što je kiša padala cijelu noć. Ravnice Tesalije, koje se smatraju žitnicom zemlje, pod vodom su. U nekim područjima, uključujući gradove Volos i Larisa, mnogi su ostali bez struje i vode.

  • +12
Posljedice oluje Daniel u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: YANNIS KOLESIDIS

Teško je i na turističkom otoku Skiatosu, na kojem je već tri dana zabranjen promet jer je velik dio cestovne mreže uništen. Deseci letova su otkazani, a oko 500 turista blokirano je u lokalnoj zračnoj luci.

Grčka vojska je otvorila i kamp Georgula u Nea Ioniji, gdje je trenutačno smješteno 60 osoba koje su ostale bez krova nad glavom.