KRIZA VLASTI KOD SUSJEDA

Treća stranka napušta slovensku koalicijsku vladu

12.02.2013 u 22:58

Bionic
Reading

Slovenska pučka stranka (SLS) napustit će koalicijsku vladu i prijeći u oporbu, izjavio je u utorak nakon sastanka izvršnog odbora stranke njezin predsjednik Radovan Žerjav

Uz Žerjava, koji je ministar gospodarstva, stranka će iz vlade početkom ožujka povući i ministra poljoprivrede Franca Bogoviča. Janšinu vladu već su napustili ministri centrističke Građanske liste (GL), a isti je potez za kraj mjeseca najavio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji vodi Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS).

Time eskalira kriza slovenske vlade koja bi nešto više od godine dana nakon formiranja uskoro mogla imati potporu samo trećine zastupnika u parlamentu.

Iako se nagađalo da su tri stranke koje izlaze iz koalicije dogovorile obrise prijelazne vlade i da su se dogovorile da kao kandidata za mandatara istaknu profesora ustavnog prava Miru Cerara mlađeg, Žerjav je u utorak zanijekao interes stranke za ulazak u neku novu koaliciju, te ustvrdio da se stranka do novih izbora želi profilirati u oporbi.

O programu za izlazak iz krize i nekim prioritetnim projektima kojih bi se trebao prihvatiti parlament bit će riječi i na sastanku koji je za četvrtak s predsjednicima parlamentarnih stranaka sazvao predsjednik države Borut Pahor.