suprotno očekivanjima

Umjesto da zazeleni, Hrvatska je na novoj europskoj covid karti - posivjela. Dva su moguća razloga...

24.06.2021 u 21:51

Bionic
Reading

Mnoge europske zemlje, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, s nestrpljenjem su očekivale novu epidemiološku kartu Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), očekujući da će se konačno 'zazeleniti', čime bi se dodatno olakšala putovanja. Umjesto toga, cijela Hrvatska je danas posivjela, baš kao i Irska

Komentirajući vrlo dobre turističke pokazatelje, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u ponedjeljak kako je siguran da će 'uskoro cijela Hrvatska i cijela obala biti u 'zelenoj zoni''. To se, međutim, nije dogodilo.

Sivom bojom na mapi ECDC-a označene su države s 'nedostatnim informacijama' ili ukoliko se testira manje od 300 ljudi na 100.000 stanovnika.

Dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objasnio je za Jutarnji list kako to da se Hrvatska našla u sivoj zoni. Rekao je da su podaci sačinjeni, ali 'falio je jedan klik' da budu i poslani. Greška je u međuvremenu ispravljena pa se Kaić nada da će se na karti ECDC-a Hrvatska uskoro 'zazeleniti' kao i većina zemalja EU.

U večernjim satima u četvrtak ta greška još uvijek nije ispravljena na stranicama ECDC-a. Ta europska agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje, inače, da će se 70 posto novih slučajeva zaraze koronavirusom u Europskoj uniji, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu do početka kolovoza odnositi na delta varijantu.

  • +15
Koronavirus u Europi Izvor: Profimedia / Autor: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Ni Sloveniji se nije ispunilo očekivanje da će cijela država završiti u 'zelenom'. Istočni dio Slovenije ostao je u 'zelenoj', a zapadni u 'narančastoj' zoni.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 101 novi slučaj zaraze koronavirusom na 5051 testiranja, te su ukupno aktivna 542 slučaja. U bolnici je 241 Covid pacijent, od kojih je 15 na respiratoru.

Utrošeno je oko 2,4 milijuna doza cjepiva. Najmanje jednom dozom cijepljeno je gotovo 1,5 milijuna stanovnika, među kojima je više od 960.000 primilo obje doze. Samo u srijedu utrošeno je 35.062 doze cjepiva.