KONTROVERZNI PRIJEDLOG

'Treba sagraditi zid duž granice s Rusijom'

13.06.2014 u 18:00

Bionic
Reading

Četvrti najbogatiji Ukrajinac predložio je u petak predsjedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom, objavio je njegov pomoćnik

Igor Kolomoiski, nedavno imenovan guvernerom pokrajine Dnjepropetrovsk na istoku Ukrajine, ocjenjuje da bi se tako spriječio 'svaki upad iz države koja vodi agresivnu politiku prema Ukrajini'.

'Taj je projekt moguće provesti za šest mjeseci', rekao je viceguverner Dnjepropetrovska Svjatoslav Oliinik. Ukupno 100 milijuna dolara stajala bi gradnja metalnog zida s bodljikavom žicom duž 1.920 kilometara granice s Rusijom.


Prijedlog je podnesen dan nakon prvog telefonskog razgovora Petra Porošenka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u kojem se novi šef Ukrajine potužio na navodne upade ruskih tenkova.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da pomaže proruske pobunjenike istočne Ukrajine opskrbljujući ih oružjem. Kolomoiski je imenovan guvernerom krajem ožujka u pokušaju da zaustavi separatističke težnje u pokrajini.

Za njega se pročulo zadnjih mjeseci kada je raspisao 10.000 dolara nagrade za svakog uhićenog i vlastima predanog proruskog sepratista. Putin ga je zbog tog prijedloga nazvao prevarantom. Rusija je u travnju kupila rusku podružnicu banke Privat, najveće ukrajinske banke, kojoj je vlasnik upravo Kolomoiski.