nadzor

Treba li Hrvatskoj registar nezavisnih zastupnika i nezavisnih vijećnika? Da, ako se pita DIP i Državni ured za reviziju

02.02.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Ključne institucije za nadzor financiranja političkih subjekata – Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Državni ured za reviziju suglasile su se u četvrtak da bi uspostava registra nezavisnih zastupnika i nezavisnih vijećnika bila višestruko korisna za sve dionike tog nadzora

Službeni, jedinstveni registar po uzoru na Registar političkih stranaka, svim bi dionicima nadzora olakšao posao, kazala je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić na okruglom stolu koji je propitivao iskustva u primjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Iako je zakon donijet prije četiri godine, spomenuti registar još nije zaživio, a to u praksi stvara brojne probleme i potencijalnu priliku da iz DIP-a prema DORH-u, odu pogrešne informacije, rekla je Fabijančić-Križanić.

Stoga je pozvala na "udruživanje snaga“ i uspostavu registra koji bi "punile" lokalne jedinice koje imaju najtočnije informacije o vijećnicima, mandatima, promjenama i sl.

Uspostavu registra podržala je i pomoćnica glavnog državnog revizora Sanja Martinko navodeći da je u 2021. bilo više od dvije tisuće nezavisnih vijećnika, za koje je Ured za reviziju podatke prikupljao iz različitih baza podataka.

Lovrin: Preko 9500 nadzora

Ti podaci često nisu potpuni, ažuriraju se iz različitih izvora, kazala je i naglasila kako bi registar osigurao jedinstvenu bazu, a olakšao bi posao i općinama, gradovima i županijama.

Sudionici okruglog stola koji je organizirao DIP, među njima i predstavnici stranaka, nezavisna vijećnica, GONG, suglasili su se da je novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti korak naprijed u transparentnosti izbornih procesa, stjecanja i trošenja sredstava, ali i da ima prostora za dodatna unapređenja.

Posebno su pohvalili informacijski sustav za nadzor financiranja koji je olakšao podnošenje različitih izvješća, njihovu laku dostupnost i pretraživost.

Da je to važno, s obzirom na brojnost izvješća, pokazala je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin navodeći da je samo na prošlim lokalnim izborima DIP morao pročešljati više od 1300 izvješća.

U tri godine od primjene novog zakona proveo je nadzor nad 9509 subjekata, rekla je Lovrin, navodeći da su sada izvješća dostupna na jednom mjestu, mrežnoj stranici DIP-a, i ne mora ih se tražiti na najrazličitijim stranicama ili u novinama, kako je bilo ranije.