MILANOVIĆ 'OSOBNO NADZIRE'

'Tražit ćemo ulazak u schengensku zonu u srpnju 2015. godine'

15.05.2014 u 12:57

Bionic
Reading

U Banskim dvorima je nakon sjednice Vlade održan sastanak Odbora za koordinaciju i nadzor schengenskog instrumenta. Kako je premijer Zoran Milanović odlučio postupak ulaska u slobodnu zonu osobno nadzirati, na konferenciji za medije nakon sastanka ambiciozno je najavio da će zatražiti ulazak u schengenski prostor već 1. srpnja 2015.

Premijer Zoran Milanović kaže kako očekuje da Hrvatska za godinu dana i dva mjeseca bude spremna za slanje zahtjeva za ulazak u schengenski prostor. Izrazio je nadu da će Europska unija odobriti pristup u roku od šest mjeseci nakon aplikacije, kao što je to bilo u mađarskom slučaju.

'Prije godinu dana najavio sam da je jedan od važnijih ciljeva naše vlade to da u najkraćem mogućem roku od pristupanja EU-a, u roku od dvije godine, Hrvatska bude u stanju formalno aplicirati za članstvo u schengenskoj zoni i podvrgnuti se konačnoj ocjeni Europske unije da kažu jesmo li za to spremni ili nismo', rekao je Milanović i dodao kako vjeruje da će Hrvatska do 1. srpnja 2015. biti potpuno spremna.

Navodi da je ulazak u zonu slobodnog kretanja važan cilj kojime bi Hrvatska dokazala da je uređena država: 'Dokazali bismo da smo u najkraćem mogućem realnom roku ispunili sve kriterije i da smo ispravno potrošili sredstva iz Schengen facility fonda. To je niz ozbiljnih tehničkih, ne političkih kriterija. Osobno ću nadzirati taj proces, a to sam činio i do sada.'

Milanović kaže da u procesu treba voditi računa o jako puno tehničkih pitanja, ali da rade dobro i vjeruje da će biti spremni do srpnja 2015: 'Hrvatska će aplicirati i dokazati da je namjenski potrošila sredstva Europske unije u maksimalnom iznosu. Dokazat ćemo da možemo biti dio slobodne zone, zone kretanja i jedinstva u koju Hrvatska pripada. Građani će se moći bez ikakvog, ili skoro nikakvog, nadzora kretati Unijom. To je test vjerodostojnosti države, funkcioniranja njezinih službi i administracije.'

Kako je rekao da će osobno nadzirati proces, upitan je hoće li isto učiniti i kad su neki drugi strateški projekti u pitanju i je li takav način vođenja uvod u kancelarski model vladanja zemljom?

'To je moj posao i moja politička dužnost
, a kad sam prije godinu dana postavio ambiciozne rokove za Schengen, onda je to politička poruka. Tehničke stvari, naravno, ne mogu nadgledati jer to je posao struke, ali politički ritam itekako možemo davati i u tome ću sudjelovati. Hrvatska nije kancelarski sustav vlasti, kancelarski sustav je drukčiji, mi smo parlamentarna demokracija. Znam da je to zgodno i da vrlo opasno zvuči, ali ne postoje elementarne ustavne pretpostavke za to. Ovo je moj posao i radit ću ga', rekao je Milanović.