PRIGOVOR SAVJESTI

Traži se popis liječnika i sestara koji ne žele obavljati abortuse

09.12.2013 u 18:52

Bionic
Reading

Sedamnaest ženskih udruga i udruga civilnog društva otvorenim je pismom ministru zdravlja Rajku Ostojiću zatražilo nadzor dostupnosti pobačaja u hrvatskim bolnicama jer se, tvrde, u mnogima od njih taj zahvat ne može obaviti

Udruge traže evidenciju medicinskog osoblja koje izražava priziv savjesti, ali i timova spremnih obavljati prekid trudnoće što je, ističu, zakonom zajamčeno pravo žene. Podsjećaju i da su bolnice dužne osigurati barem jedan tim za prekid trudnoće.

Također traže edukaciju zdravstvenih radnika o poštivanju prava pacijenata, uključujući ženska reproduktivna prava, te informiranje pacijenata o njihovim pravima, među kojima ističu pravo na informirani izbor.

Od Ministarstva zdravlja očekuju da osnuje povjerenstvo za zdravlje žena, u koje bi bile uključene organizacije civilnog društva a bavilo bi se unapređenjem javno-zdravstvenih usluga te njihove dostupnosti ženama.

Povjerenstvo bi trebalo sudjelovati u rješavanju niza problema vezanih uz zdravlje žena, poput nedostupnosti kontracepcije, dugog čekanja, sve lošije opremljenosti državnih klinika, ali i neadekvatnog tretmana žena pri porodu u kojem se rutinski provode postupci davno napušteni u zapadnoj Europi.

Udruge traže i sankcije protiv Ante Ćorušića, predstojnika Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj i predsjednika HDZ-ova Odbora za zdravstvo, jer je zloupotrijebio svoju poziciju tijekom konferencije za medije ispred javne bolnice kako bi promovirao diskriminatorne stavove.

"Ministarstvo zdravlja mora pokazati da ne dopušta zlouporabu pozicija i javnih bolnica od pojedinaca s političkim ambicijama te postaviti jasne standarde profesionalnosti liječnika zaposlenih u javnim ustanovama", ističu udruge u otvorenom pismu u kojemu podsjećaju da je ulaskom u EU Hrvatska prihvatila prava, načela i vrijednosti koje uključuju i poštivanje ženina prava na potpunu autonomiju nad svojim tijelom i svojim izborima.

"U modernom, razvijenom društvu ženino tijelo i njeni reproduktivni izbori nisu i ne smiju biti predmet političkih prepucavanja", poručuje se u pismu koje je potpisalo 17 udruga, među kojima su i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, RODA – Roditelji u akciji, Babe - Budi aktivna, budi emancipirana, Centar za ženske studije, Centar za građansku hrabrost i dr.