NE NASJEDAJTE NA OGLAS!

Traži hostese, a spominje spermu

Bionic
Reading

Samohrana, 25-godišnja majka iz Splita Daniela Martinis upozorila je ostale djevojke da ne nasjedaju na oglase za posao za promotorice i hostese koji su objavljeni na internetu

'Split, 4 djevojke - studentice za posao promotorice u kozmetičkim salonima. Dnevnica 200 kuna, dnevna isplata', 'Split, više djevojaka - studentica za posao hostesa na prezentacijama. Sat se plaća od 150 do 300 kuna, dnevna isplata.', 'Split, djevojke za honorarni posao mažoretnkinja. Dnevna isplata. Besplatan tečaj za početnice'…Ispod svih tih triju oglasa objavljenih u oglasniku stoji isti broj mobitela 099/848-6676.

Na taj se broj, želeći sebi pored posla u kafiću honorarno priskrbiti dodatnu zaradu, prije 15-ak dana javila Daniela Martinis. No, umjesto da dobije posao, dobila je nemoralnu ponudu koja uključuje 'razmazivanje sjemena po vašem lijepom licu'.

'Kad sam prvo nazvala, nije mi se nitko javio, a onda se javio muškarac vrlo ugodna glasa rekavši da je bio na sastanku. Rekao mi je da se zove I.B. (podaci poznati redakciji), kazao je da će mi sve detalje posla poslati preko Facebooka. I tako mi je u prvoj poruci napisao: 'Naš model Dillon pogledat će vaše fotke i odlučiti o vašem mogućem angažmanu. Razgovor i proba su obvezni. Proba se plaća 200 kn - 30 min. Novac se isplaćuje po završetku probe. Imate li pitanja?'. Tu mi je odmah nešto bilo sumnjivo, jer što će ikakve probe za hostesu', objašnjava Daniela za Slobodnu Dalmaciju

U daljnjim porukama koje joj je nesuđeni poslodavac slao preko 'fejsa' stajalo je da će se 'razgovor i proba obaviti na FESB-u, Kampus, Split. Djevojke će dolaziti pojedinačno. Razgovori i probe bit će od utorka do petka u periodu od 14h do 20h. Vi sami odaberite termin, a ja ću vam ga potvrditi'.


Na to ga je Daniela upitala u kakvom smislu su probe i koji bi bio njezin posao ako bi zadovoljila na probi i dobila angažman. I tad cijela priča počinje poprimati bizaran oblik. I.B. joj je odgovorio da 'trenutno imamo prezentacije ‘Protiv umjetne oplodnje’, uz potporu Ministarstava zdravstva i prosvjete. Prezentacije će se održavati na više fakulteta, u sveučilišnoj i gradskoj knjižnici te u nekoliko hotela. Rad je honoraran. Isplata je dnevna'.

Poruka je dalje glasila: 'Razgovor i proba su obvezni. Vaš posao bi bio nazočnost pri prezentiranju - izlaganju i kod zakuske te dijeljenje promotivnog materijala. Izgled je bitan za prve tri prezentacije koje se plaćaju 300 kuna po satu, a traju oko tri sata svaka. Garderoba je vaša - tajice, suknje, štikle, čizme... Kosa mora biti u repu. Na licu ne smije biti previše šminke. Prve tri prezentacije su promotivnog i reklamnog karaktera. Dillon će odlučiti o vašem angažmanu. Za ove prezentacije njegovo ‘opterećenje’ promovirat ćete na vašem mladom i lijepom licu. Bit ćemo u kontaktu.

Putem Facebooka ćemo vam se javit. Dillon je pogledao vaše fotke i smatra da izgledom odgovarate.' Tako je izgledala jedna od zadnjih poruka, a na dodatno Danielino pitanje uslijedio je odgovor koji joj je definitivno ukazao na to da od posla hostese nema ništa te da od ovog oglasa može očekivati nešto potpuno drugačije. Dakle, odgovor je bio: 'Razgovor i probu ćemo obaviti ili u utorak ili u srijedu. Proba se plaća 200 kn - 30 min. To vam isplaćujemo na dan probe. Probu ćemo obaviti s Dillonovim sjemenom koje ćemo izliti iz staklene posudice. Dok vam lice bude orošeno Dillonovim sjemenkama, obavit ćemo probu hoda i pokreta. Za probu ćete obući tajice ili suknju, štikle ili čizme, bluzu ili košulju... Kosa mora biti u repu. Na lice ne stavljajte previše šminke da bi se Dillonovo sjeme na njemu što brže skorilo. Ok? Imate li pitanja?'

Nakon toga, Daniela je izbrisala profil I.B. sa svoje liste prijatelja na Facebooku i prekinula svaki kontakt. Osjetila je potrebu da o svom neugodnom iskustvu upozori druge djevojke. 'Nisam ga prijavila policiji jer mi ništa nije napravio. Ja sam tražila objašnjenje i dobila sam ga. Nisam mogla doći k sebi kad sam pročitala ovaj posljednji odgovor. Želim da druge cure, pogotovo mlade, znaju što se krije iza toga i da ne nasjedaju. Jer bi se mogle pokajati i mogle bi se gorko razočarati i tko zna što još', zaključila je Daniela.

No, da ovakav lov na naivne djevojke nije od jučer, pokazuje i post na stranici www.forum.hr od 25. listopada 2012. godine, gdje korisnica pod imenom justterrored piše: “MOLIM POZOR!! Kolegica mi je pronašla u malom oglasniku oglas u kojem osoba pod imenom I.B. traži hostese za rad, plaća je navodno 200 kn/h, a radi se o promociji prirodne kozmetike na bazi sperme, ili kako on kaže - muškog rasplodnog sjemena...

Traži od djevojaka da na razgovor dođu u zgradu Ekonomskog fakulteta u Splitu. Pita koje su mjere, broj grudnjaka i zahtijeva da se na razgovor dođe sa što manje šminke, u tajicama ili kratkoj haljinici i štiklama. Također kaže da će se ta krema tad nanijeti na lice toj djevojci i ako nema nikakve reakcije na licu, da djevojka može raditi. Najgora stvar je ta što sam pronašla taj oglas u malom oglasniku prije godinu dana i već znam koja je priča, no nisam reagirala, ali sad kad vidim da se ta ludost nastavlja, želim opomenuti sve cure... Najradije bih poslala inspekciju na njega'.