PET AKCIJA NA MORU

Traga se za jedrilicom nestalom kod Omiša

20.06.2009 u 21:22

Bionic
Reading

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u subotu je tijekom dana imala pet akcija traganja od kojih su četiri završile sretno, a još se traga za jedrilicom nestalom u akvatoriju Omiša tijekom popodneva u olujnom nevremenu, potvrdila je u subotu navečer Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru još uvijek traga za jedrilicom koju su stanovnici Stanića kod Omiša nešto prije 19 sati vidjeli u olujnom moru. O svemu su obavijestili spasioce, pa je u 19,10 sati brod Lučke kapetanije "Pojišan" isplovio na more, te još pretražuje širi akvatorij sve do Makarske.

Dramatično je bilo oko 18,15 sati na brodu na kojem je bilo 70 ljudi, a koji je isplovio iz Milne na Braču. S obzirom da je u to vrijeme na širem splitskom području započelo olujno nevrijeme, posada broda je zatražila pomoć. Dvadesetak minuta kasnije brod je sa 70 putnika i članova posade pronađen u valovitom moru i otegljen u luku Milna.

Inače, traganje je započelo već u 7 sati kada su se južno od otoka Sestrunja u zadarskom arhipelagu na 12- metarskoj brodici nasukala tri Slovenca. Sva trojica su spašena i prošli su bez ozljeda, a njihovu će brodicu kad se vremenske prilike smire odsukati brod Seahelp.

Druga je akcija bila na području sjevernog Jadrana oko 13.30 sati. Tamo se jedrilica na kojoj su bila dva njemačka državljana nasukala u uvali Kolovrata na južnoj strani otoka Cresa. Oni prilikom nasukavanja nisu ozbiljnije ozlijeđeni, a oštećeno je kormilo. Dvojica jedriličara su spašeni i odvezeni na kopno, a jedrilica će biti odsukana kad bude ljepše vrijeme.

Rano popodne u subotu na području Vignja kod Orebića nestao je na dasci za jedrenje vrlo iskusan surfer, Austrijanac. Iako su ga s gumenjakom po moru tražili pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS), Austrijanac je sam doplivao do uvale Kneža na sjevernoj strani Korčule.

"Problem u traganju nam predstavlja jaka bura koja puše na sjevernom i olujno jugo na južnom Jadranu. S obzirom na vremensku prognozu još jednom apeliramo na sve da slušaju vremenska izvješća i ne izlaze na more bespotrebno", poručila je u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture glasnogovornica Marina Halužan.