NOVI KAMP PORED POLJUDA?

Tportal doznaje što se u Splitu događa oko stadiona: Od Plenkovića će tražiti ono što je dao Zagrebu

08.03.2024 u 12:14

Bionic
Reading

U idućim tjednima, do kraja ožujka, splitska gradska vlast predstavit će cjelovit projekt uređenja velike sportske zone koja obuhvaća stadion Poljud i prostor oko njega, potom novi Hajdukov stadion na Brodarici, ali i zonu u kojoj je planiran nogometni kamp s više terena i drugih sadržaja. Za ovo zadnje, kako doznaje tportal, tražit će se podrška Vlade jednaka onoj koju je dala Zagrebu, nakon što je dogovorom s Crkvom 'počišćena' vlasnička situacija na Maksimiru i oko njega te je zemljište vrijedno dvadesetak milijuna eura predano Gradu Zagrebu

Pojednostavljeno: ako je Vlada uložila znatan trud i novac kako bi se u Zagrebu izgradio stadion s nogometnim kampom, jednako tako treba postupiti u Splitu.

Tportal je dobio neslužbenu potvrdu da će gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Ivicom Puljkom, pred Andreja Plenkovića postaviti upravo ovakav zahtjev, no službene izjave u ovom trenutku nemoguće je dobiti. Poručeno nam je da pričekamo prezentaciju cjelovitog projekta uređenja sportske zone Poljud-Brodarica, najvjerojatnije za dva tjedna.

Nogometni kamp, odnosno niz pomoćnih terena s popratnim sadržajima koji Splitu kronično nedostaje, uredio bi se na prostoru Spinuta, između Poljuda i obližnjeg Marjana, u zoni koja je već desetljećima rezervirana upravo za sportske sadržaje. No situacija sa zemljištem ondje je nesređena: dio je u gradskom vlasništvu, dio je u postupku povrata, a dio je privatan. Postoji i nekoliko privatnih kuća koje su naknadno dobile dokumente u postupku masovne legalizacije.

Projekt od nacionalnog interesa

Vrijednost zemljišta na ovoj lokaciji određena je njegovom sportskom namjenom, ali kako se ipak nalazi u atraktivnom dijelu grada, procjenjuje se na 500 do 700 eura po četvornom metru. Ključno je proglašenje ovog poteza projektom od nacionalnog interesa da bi procedura bila olakšana i pojednostavljena. Ukupno, za otkup ili izvlaštenje parcela koje nedostaju za izgradnju nogometnog kampa trebalo bi potrošiti znatno manje od 20 milijuna eura, koliko je Vlada uložila u raščišćavanje vlasničke situacije u zagrebačkom Maksimiru i oko njega.

>> Poljud ubrzano propada! Obišli smo ga od vrha do dna i saznali kako će ga spasiti

Mimo tog novca, u državnom proračunu za ovu godinu već je predviđeno oko 27 milijuna eura za obnovu ili izgradnju sportskih objekata od nacionalnog interesa, čime su u ovom trenutku proglašeni upravo Poljud i Maksimir. U Splitu najavljuju da će već ove godine biti spremni za povlačenje novca jer se projekt temeljite obnove ovog stadiona privodi kraju. Ukupni troškovi tog zahvata procjenjuju se na čak 35 milijuna eura, no i taj podatak bit će službeno objavljen za tjedan ili dva.

Splitskom stadionu temeljito će se obnoviti betonska 'školjka' te će se zamijeniti kompletna krovna konstrukcija, ali time će se on zapravo tek dovesti na standard iz daleke 1979. godine i stoga je već najavljena gradnja novog, potpuno nogometnog stadiona s oko 30 tisuća mjesta na obližnjoj Brodarici. Poljud bi potom bio prenamijenjen za druge sportove.

  • +58
Stadion Poljud Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Splitska gradska vlast u prethodnim mjesecima bavila se opsežnom analizom kompletne zone Poljuda i Brodarice - a za ovu zadnju su i pokrenute izmjene GUP-a te izrada investicijske studije - i rezultati tog rada bit će javno predstavljeni, kako je najavljeno tportalu, za oko dva tjedna.

Nogometni kamp, garaže, komercijalni sadržaj...

U grubim crtama, u velikoj zoni koja se proteže od Marjana do Brodarice nalazio bi se budući nogometni kamp, uz rekonstruirani Poljud uredili bi se dodatni komercijalni sadržaji i javne garaže, na pomorskom dijelu izgradila bi se velika lučica s komunalnim vezovima za brodove, a našlo bi se mjesta i za novu zgradu Kineziološkog fakulteta.

Na obližnjoj Brodarici već se projektira velika park & ride javna garaža s tisuću mjesta za parkiranje, za preostali dio tog prostora izrađuje se studija koja predviđa novi stadion od 30 tisuća mjesta te ukupno 120 tisuća četvornih metara bruto površine komercijalnih i stambenih sadržaja kako bi projekt bio isplativ.

U splitskoj gradskoj upravi tvrde da preliminarni podaci pokazuju da je to itekako moguće te da 'neće biti problem' pronaći investitora koji će izgraditi stadion, 40 tisuća kvadrata stanova predviđenih za 'priuštivo stanovanje' te još 60 tisuća kvadrata komercijalnih, odnosno turističkih i trgovačkih sadržaja.

Investicijske opcije za projekt Brodarica ipak se još uvijek izrađuju i moguće je da se kao investitor - samostalno ili u partnerstvu - pojavi i sam Hajduk kako na svom novom stadionu ne bi bio podstanar, kao što je danas slučaj s Poljudom.