META: SANADER I SDP

Totalna mobilizacija u HDZ-u!

Bionic
Reading

HDZ-ovci su se mobilizirali. Mogući povratak Ive Sanadera u saborske klupe ponovo je u vladajućoj stranci potegnuo pitanje lojalnosti. No da bi kozmetički dotjerali sliku o svojoj složnosti, županijski ogranci organizirali su danas konferencije za medije. Zaključak zagrebačkog HDZ-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem jest da njihov bivši predsjednik i bivši premijer Ivo Sanader šuruje sa SDP-om

Jandroković je optužio Sanadera da namjerno plasira medijske priče o prelasku pojedinih saborskih zastupnika HDZ-a na njegovu stranu. Predsjednik zagrebačkog ogranka optužio je Sanadera i SDP da šuruju, jer, kako tvrdi, imaju zajednički cilj, a to je srušiti Vladu.

Simbioza Sanadera i SDP-a se najbolje pokazala na saborskom Istražnom povjerenstvu za Inu. 'Tada je došlo do otvorenog koketiranja Sanadera sa SDP-ovim članovima Povjerenstva. HDZ-ovcima se osorno obraćao, a SDP-ovce je u svom iskazu čak abolirao od odgovornosti', kaže Jandroković.

Čobanković uz Jadranku Kosor

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković rekao je danas u Osijeku, odgovarajući na novinarsko pitanje podupire li, s obzirom na najnovije događaje vezane uz povratak Ive Sanadera, premijerku i predsjednicu HDZ-a, da je to 'smiješno pitanje' te da 'podržava Jadranku Kosor'. (Hina)

Tvrdi da bivši premijer sa SDP-om ima još nešto zajedničko - ne žele da HDZ uvede Hrvatsku u Europsku uniju. 'Sanader ima osobne frustracije zbog toga, a SDP želi da se to dogodi pod njihovim vodstvom', pojasnio je Jandroković. 'Nalazimo se u završnoj fazi pregovora i svaka destabilizacija Vlade ili prijevremeni izbori odgodili bi ulazak Hrvatske u EU za nekoliko godina', kazao je Jandroković.

On smatra da SDP-u i Sanaderu smeta i činjenica da se HDZ-ova vlada 'uspješno bori protiv korupcije'. 'Vidjeli ste da je SDP na zadnjim nogama kada se za korupciju prozivaju njihovi članovi. Prijete policiji tužbama', kaže šef zagrebačkog HDZ-a.

On smatra da je čudna podudarnost da SDP-ovci najavljuju izglasavanje povjerenja Vladi u Saboru baš u trenutku kada Sanader aktivira svoj mandat.

Fiolić: Ja sam uz HDZ

Da bi dokazao svoju lojalnost stranci u kojoj je od njenog osnutka, na presici zagrebačkog HDZ-a pojavio se i saborski zastupnik Stjepan Fiolić, kojeg su mediji ubrajali među Sanaderove ljude.

Prema Jandrokovićevom riječima, Fiolić je sam izrazio želju da opovrgne medijska nagađanja, no nije jasno odgovorio na pitanje zašto ostali navodni sanaderovci, Mario Zubović, Jerko Rošin, Boris Kunst, Petar Selem ili pak Luka Bebić, nisu javno istupili poput Fiolića.

Varaždin: Sanader je ušao u rat s HDZ-om

'O Sanaderu ne želimo ništa loše reći, jednostavno nije više naš član, ali definitivno je ušao u rat s HDZ-om', ustvrdio je Tomislav Kezelj, predsjednik varaždinskog HDZ-a, koji se pridružio javnim iskazivanjima podrške Vladi i Jadranki Kosor.

Sanaderov ulazak u Hrvatski sabor za Kezelja je zapravo pokušaj rušenja Vlade i novog rastakanja HDZ-a. 'No naša stranka je homogena i kompaktna i ništa nas ne može razjediniti, pa ni ova politička igra i osobni pokušaj pojedinca da se zaštiti od vjerojatnih posljedica svih rabota i grijeha. Tko je, uostalom, taj čovjek, koji je gotovo bio kult, a preko noći je nestao na kukavički način', zapitao se predsjednik varaždinskog HDZ-a, dodajući da se brod koji je u havariji, kao što je naša država u krizi, ne ostavlja.

Neovisno o onome što slijedi, predsjednik varaždinskog HDZ-a ustvrdio je da je uvjeren da će stranka pobijediti i ovaj napad, kao što je i ranije, te da će izaći jača.

'Oporba može doći na vlast i izborima, no neki se oporbenjaci pribojavaju da bi HDZ mogao pobijediti i na idućim izborima, kada će se već vidjeti rezultati na gospodarskom i političkom planu, pa su skloni izvanrednim izborima. Međutim, vidim da je većina oporbe mudra te da neće pristati na ovu igru, jer nije sada toliko važno hoće li HDZ biti na vlasti još četiri godine ili ne, nego što će biti s Hrvatskom', ustvrdio je Kezelj, napominjući da će HDZ sigurno opstati kao demokršćanska stranka, bio na vlasti ili u oporbi.