POHARAN ILLINOIS

Tornada usmrtila najmanje petero Amerikanaca

18.11.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Pet osoba poginulo je a više je desetaka ozlijeđeno u više tornada koji su u nedjelju pogodili američki Srednji zapad, kazale su vlasti u američkoj državi Illinois

Jedna je osoba poginula u gradu Washingtonu u državi Illinois, dvije u okrugu Washington, a još dvije u okrugu Massac, oba u državi Illinois.

Više tornada prohujalo je preko Illinoisa, Indiane i Kentuckyja, kazala je Nacionalna meteorološka služba.

U najmanje deset država proglašena je visoka opasnost, a stotine tisuća ljudi ostale su bez struje.

'Očito imamo vrlo opasnu situaciju i ona tek počinje', rekla je novinarima na konferenciji za tisak Laura Furgione, zamjenica ravnatelja Nacionalne meteorološke službe.

U središnjem dijelu države Illinois, kuće su uništene do stanja ruševina, krovovi odneseni. Četiri skloništa Crvenog križa otvorena su u pogođenim zonama.

Najteže je pogođen grad Washington u Illinoisu sa 15.000 stanovnika, udaljen 233 kilometara jugozapadno od Chicaga. Uz jednu poginulu osobu u tom gradu, 31 osoba je ozlijeđena a mnoge su kuće sravnjene sa zemljom.

Nepogodu je izazvao brzi olujni sustav koji ide prema Chicagu i ugrožava velike dijelove Srednjeg zapada opasnim vjetrovima, olujama i tučama, priopćila je meteorološka služba SAD-a. 'Nalazite se u situaciji opasnoj po život... odmah nađite sklonište', upozorila je služba stanovnike područja ugroženih olujom.