prognoza

Toplinski val do kraja tjedna, a onda - olujno nevrijeme?

23.08.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Meteorolog DHMZ-a Krunoslav Mikec otkrio je da će toplinski val potrajati do kraja tjedna, nakon čega dolazi velika promjena vremena

'Toplinski val koji je zahvatio našu zemlju potrajat će do kraja ovoga tjedna, pri čemu je najveća opasnost od vrućine koja može djelovati na zdravlje na Jadranu. Dakle, na područjima uz more noći su vrlo tople, pa ponegdje i vruće, naime temperatura se ondje tijekom noći ne spušta ispod 25 stupnjeva', rekao je. Istaknuo je da je opasnost na Jadranu prilično uvećana zbog tih visokih noćnih temperatura. Poručio je da je za kontinentalnu Hrvatsku proglašena 'žuta opasnost', prenosi HRT.

'U nekim gradovima jučer ili jutros, primjerice, najniža temperatura bila je 29 u Splitu, a u Dubrovniku čak 31 stupanj. U takvim okolnostima ta je opasnost prilično povećana. U unutrašnjosti se očekuje žuta opasnost od toplinskog vala, primjerice u Zagrebu, gdje nije toliko vruće kao što bi moglo biti', kazao je.

  • +9
Vruće prijepodne na šibenskim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Snažna sparina u unutrašnjosti zemlje

Mikec je rekao da velik problem na kopnu predstavlja vlažnost zraka. Istaknuo je da ona pridonosi osjećaju sparine. 'Razlika između kopna i mora je u vrlo velikoj vlazi, dakle relativnoj vlažnosti, posebno tijekom noćnih i jutarnjih sati, pa je vrlo sparno u unutrašnjosti. Jutros je vlažnost bila viša od 90 posto, što je vrlo neugodno u kombinaciji s temperaturom zraka koju imamo', rekao je. Ipak, na Jadranu je situacija ponešto bolja zbog bure koja 'malo osuši zrak'.

'Na Jadranu se pak zbog bure koja puše u jutarnjim satima zrak malo osuši pa donosi neke bolje uvjete što se tiče vrućine i sparine', dodao je.

Iznadprosječno toplo ljeto

Meteorolog DHMZ-a naglasio je da je kolovoz 'i prošle godine bio iznadprosječno topao', ali je bio i 'neuobičajeno hladan'. Predvidio je da će se ta 'negativna anomalija' izjednačiti do kraja mjeseca.

'U odnosu na lanjski kolovoz imamo toplinski val, a kojeg prošle godine nije bilo. Sam kolovoz je i prošle godine bio iznadprosječno topao u našoj zemlji i u unutrašnjosti i na Jadranu. Slična je situacija i ove godine, iako je početak mjeseca bio neuobičajeno hladan, međutim drugi dio mjeseca nadoknadit će tu negativnu anomaliju, odnosno postat će samim time iznadprosječno topao', rekao je.

'Bilo je i prošlih godina u ovome dijelu kolovoza toplinskih valova, posebice na moru. To nije nešto neuobičajeno, a ono što je karakteristično za ovu godinu je da on traje prilično drugo - sada će biti više od tjedan dana vala vrućine u našoj zemlji, posebno na moru', kazao je. Kada se radi o oborinama, Mikec je ustvrdio da je njihov manjak 'karakteristika koju imamo u posljednjem razdoblju'. Dodao je da je to očekivano s obzirom na promjene klime.

  • +59
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

'Ako gledamo samo ljeta, možemo zamijetiti da zadnjih desetak godina imamo stvarno stalno iznadprosječnu toplinu. Dogodilo se samo jedno ljeto koje je bilo otprilike prosječno toplo, pri čemu su ona redovito sušna. Zabilježen je manjak oborina, što je karakteristika koju imamo u tom posljednjem razdoblju', ustvrdio je.

'To je ono što se i očekuje s obzirom na promjenu klime koja zahvaća naš planet, pa tako i ovaj dio Europe i našu zemlju', zaključio je.

Moguće oluje

Mikec je poručio da će ljeta u budućnosti imati sve manje oborina te da je ovo svojevrsna iznimka zbog njihove povećane količine u lipnju, srpnju i kolovozu.

'Možemo računati na sve toplija ljeta uz sve manje oborina. Dogode se i situacije kao ovog ljeta 2023., u kojem smo imali i relativno čestih razdoblja s dosta oborina u lipnju, dijelu srpnja i početku kolovoza', rekao je. Prognozirao je da će toplinski val trajati do kraja tjedna te da će postojati velika mogućnost olujnog nevremena.

'Toplinski val trajat će do kraja ovoga tjedna. Vrlo je vjerojatna promjena vremena na prelasku iz ovoga tjedna u sljedeći. Ona će sigurno donijeti pad temperature zraka, a u takvim okolnostima, kada se događa promjena nakon ovakve sinoptičke situacije, vrlo često imamo naoblačenje s kišom, čak i ozbiljnijom, izraženijom oborinom te mogućnošću za olujno nevrijeme. Vjerojatnost za ponavljanje srpanjske oluje vrlo je mala', zaključio je.