pobjeda nad fašizmom

Tomašević i Habulin na Dotrščini otkrili spomen-ploču žrtvama ustaškog režima

09.05.2023 u 14:53

Bionic
Reading

U povodu Dana Europe i pobjede nad fašizmom zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin u utorak su u Spomen-parku Dotrščina otkrili spomen-ploču žrtvama ustaškog režima.

Kao i mnoge stvari početkom 1990.-tih godina kad su se počeli uništavati spomenici narodnooslobodilačke borbe (NOB), tako je i ova spomen-ploča nestala iz Spomen-parka Dotrščina koji je otvoren 1968. godine, rekao je Tomašević.

Danas spomen-ploču vraćamo na pravo mjesto kako bismo komemorirali velike žrtve koje su Zagreb i njegovi građani dali za pobjedu nad fašizmom - kako bismo se sjećali tih žrtava i njihovog velikog doprinosa.

Također, i kako bismo informirali i educirali buduće generacije o zlu koji se dogodio na našim prostorima i u cijeloj Europi i svijetu, tako da zlo fašizma, nacifašizma više nikada ne bi ponovilo, poručio je Tomašević.

Istaknuo je da se protiv tog zla moramo boriti i danas kroz različite borbe za prava žena, radnika, nacionalnih manjina i svih onih koji su ugnjetavani i koje neke mračne snage u politici opet žele proglasiti drugotnim građanima.

Tomašević je istaknuo da se u Dotrščini "dogodilo zlo u kojem je stradalo više od 6000 Židova, Srba, antifašista, ljevičara, intelektualaca - apsolutno svih onih Zagrepčana i Zagrepčanki koji su se usprotivili ustaškom teroru, ustaškom režimu i takozvanoj NDH".

Gradonačelnik je istaknuo da Zagreb ima dugu antifašističku povijest i gradska vlast se njome ponosi. "Zagreb je grad heroj, Zagreb je dao veliki doprinos u antifašističkoj borbi za cijelu Hrvatsku", poručio je.

Habulin je istaknuo da od samog početka okupacije Hrvatske i Jugoslavije od strane nacista, fašista i stvaranja Nezavisne Države Hrvatske s ustaškim režimom, građani Zagreba nisu prihvatili taj režim i okupaciju i zbog toga su se suprotstavili.

"Svaki peti Zagrepčanin, od njih 250.000 koliko je Zagreb tada imao stanovnika, sudjelovao je u otporu bez obzira je li bio s oružjem negdje u partizanskim jedinicama ili kao aktivisti ili ilegalci."

Upravo zbog toga je grad Zagreb pretrpio velike žrtve, ali dao je i ogroman doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom, nad ustaškim režimom u narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu", istaknuo je Habulin.

Poručio je kako je naša dužnost čuvati uspomene na ljude koji su stradali i svoje živote ugradili u pobjedu, u slobodu.

Cvijeće su podno centralnog spomenika žrtvama ustaškog režima položili i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, zatim predstavnici zagrebačkog SDP-a, Socijaldemokrata, Radničke fronte, Antifašističke lige, udruga antifašista Maksimira i Dubrave. Počast žrtvama odao je i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.