panorama projekt

Tomašević dao na uvid dopis odvjetnika koji su prijetili milijunskom tužbom

14.06.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Grad Zagreb dostavio je medijima pismo koje im je 9. ožujka 2023. uputio odvjetnički ured Mihalić i Pikija, pravni zastupnici tvrtke Rotor Jug, investitora projekta Jarun Panorama, u kojem prijete višemilijunskom tužbom ako Grad Zagreb ne krene u ispunjavanje svojih ugovornih obveza, a njima zbog toga isteknu izdane građevinske dozvole

Grad se na ovaj potez odlučio nakon traženja medija, ali i činjenice da se u javnosti diglo puno prašine oko projekta čija bi gradnja dodatno zagušila promet oko rotora Remetinec i na Jadranskom mostu. I sve to nakon što je prije gotovo dva mjeseca na Skupštini Grada Zagreba dano pozitivno mišljenje na anekse triju ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju prometnica s komunalnom infrastrukturom, čime je omogućeno da investitori mogu krenuti s teškom mehanizacijom.

Na prostoru od 35 tisuća metara četvornih trebao bi niknuti luksuzan stambeno-poslovni kompleks. Na jednoj kazeti predviđena su četiri stambena nebodera od 20 katova s oko 340 stanova dok je druga kazeta zamišljena kao poslovna s tri nebodera različitih visina – s 38, 16 i devet katova te s četiri podzemne etaže. U srednjem je planiran hotel s četiri zvjezdice i 240 soba, konferencijskom dvoranom i popratnim sadržajima.

U dopisu na deset stranica odvjetnici taksativno iznose kronologiju svega što se događalo i što je potpisano od 2008. godine do danas te koje su sve dozvole izdane za projekt. Između ostalih, dvije građevinske dozvole u studenom 2021. izdala je nova gradska administracija. Uz to, navode koliko su do sada investirali i za što bi Grad mogli tužiti, s time da naglašavaju da u to nije uključena izgubljena dobit koju planiraju naknadno izračunati.

A prema navodima iz dopisa, imali su direktne troškove od 5,6 milijuna eura dok izgubljenu dobit procjenjuju na više desetaka milijuna eura.

Sam gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je nezadovoljstvo preglomaznim projektom na malom prostoru i više puta ponovio kako su bivše gradske vlasti stvorile sve preduvjete za projekt koji je on morao ispoštovati. Rekao je prije više od dva tjedna da je nakon savjetovanja s pravnom službom i vanjskim odvjetnicima odlučio dati zeleno svjetlo projektu jer je Gradu prijetila tužba od 30 do 50 milijuna eura.

Jedino što se danas ne zna koje je to Tomašević vanjske odvjetnike angažirao, koliko su oni plaćeni i kako je točno izgledalo njihovo mišljenje. S obzirom na to da je medijima poslao dopis koji su mu uputili odvjetnici Rotora Jug, mogao je i mišljenje koje je Grad dobio od vanjskog odvjetničkog društva. Njega su ipak platili građani.