NERASKIDIV UGOVOR

Todorić od Slovenaca u miraz dobio i Gucića

04.07.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Preuzimanjem Mercatora Agrokor Ivice Todorića preuzeo je i obavezu plaćanja najma Vjekoslavu Guciću za 16 trgovina. Riječ je o prodajnim centrima Getroa koje je Gucić zadržao u svom vlasništvu 2010, kad je Mercatoru-H prodao ime brenda i njegovo poslovanje

Svoj nekretninski biznis Gucić vodi preko tvrtke GET Nekretnine koja odlično posluje. Svake godine Mercator-H mu za najamninu plaća oko 65 milijuna kuna, od čega on nakon što plati poreze ima više od 10 milijuna kuna dobiti.


S druge strane, Mercator-H s preuzimanjem Getroa, koji je platio nešto manje od 50 milijuna eura, nije se usrećio. Gubici su mu samo počeli rasti, tako da je 2012. završio s minusom od 465 milijuna kuna dok je lani gubitak bio 'samo' 200 milijuna kuna.

Prema pisanju novinarke tjednika Lider Manuele Tašler, Gucić je s Mercatorom-H potpisao ugovor koji je zbog svoje složenosti gotovo neraskidiv i kao takav će predstavljati velik problem i za Todorića.

Najelegantnije rješenje za Agrokor bilo bi da Getroove prodajne centre dade u podnajam.

Inače, 11 od 16 objekata koje je Gucić iznajmio Mercatoru-H Agrokor je uvrstio na popis 96 prodavaonica koje prema nalogu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) mora dezinvestirati.

Pod dezinvestiranjem misli se na prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje trgovina u dugoročan zakup.

Kako tih 11 objekata nisu u njegovom vlasništvu, Agrokor ih ne može prodati, a ugovor o zakupu ne mogu raskinuti jer to ne želi Gucić, tako da mu je jedino rješenje davanje u podnajam, piše Lider.