ZELENO SVJETLO ZA MERCATOR

Todorić mora prodati 21 trgovinu u Srbiji

27.12.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Srbijanska Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je Agrokoru preuzimanje Mercatora uz uvjet da ustupi ili proda 21 prodavaonicu u petnaest gradova ili općina

Komisija je zaključila da se koncentracija ne može odobriti bez primjene odgovarajućih strukturnih mjera koje podrazumjevaju da Agrokor ustupi ili proda dio svog maloprodajnog poslovanja nekom od konkurenata.

Ovaj uvjet se odnosi na 21 prodajni objekt (alternativno 22) u 15 gradova ili općina Srbije, ukupne neto prodajne kvadrature od oko 20 tisuća kvadratnih metara. Agrokor u Srbiji preko trgovinskog lanca Idea trenutno posjeduje 170 prodavaonica.

Odlukom se Agrokor dodatno obvezuje da izvještava Komisiju o osnovnim aspektima poslovne politike prema dobavljačima, o politici rabata i drugih uvjeta nabave, kao i da je informira o svim promjenama do kojih dolazi u suradnji, prije svega, s grupom onih dobavljača koji spadaju u kategoriju malih i srednjih poduzeća.

Propisane strukturne mjere, uz čiju primjenu je ova koncentracija odobrena, proizišle su iz analize stanja u predmetnoj maloprodaji na lokalnim geografskim tržištima, pri čemu je Komisija osigurala izjašnjavanje 23 konkurenta različite tržišne snage i različitog stupnja geografskog i teritorijalnog značaja.

Prije mjesec dana Agrokor je za preuzimanje Mercatora dobio pozitivnu ocjenu od slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a uskoro bi trebala biti poznata i 'presuda' hrvatskog regularora za zaštitu tržišnog natjecanja.