PROGOVORILA KĆI PILOTA

'To nije otac kojeg sam poznavala! Bio je uznemiren i izgubljen!'

Bionic
Reading

Australija je bivšeg zapovjednika svojih oružanih snaga u nedjelju imenovala koordinatorom potrage na moru za letom MH370 u okviru koje još nije preuzet ni jedan komad olupine malezijskog zrakoplova nestalog prije tri tjedna

Plutajući predmeti koje su prikupili brodovi na moru, ne pripadaju Boeingu 777 kompanije Malaysia Airlines.

'Izgleda da se radi o ribarskom priboru i otpadu koji pluta površinom oceana', kazao je glasnogovornik Australskog pomorskog nadzora.

Potraga je krajem tjedna proširena na novu zonu veličine 319.000 km2, približno 1850 km zapadno od Pertha, ispred zapadne obale Australije. Učinjeno je to nakon novih proračuna putanje aviona koji je vjerojatno zbog pomanjkanja goriva pao u Indijski ocean ranije nego što je prvotno bilo procijenjeno.

Potraga se do tada odvijala više jugozapadno od Pertha.

Posljednjih dana satelitske snimke nekoliko zemalja otkrile su više desetaka, čak stotina, plutajućih predmeta na jugu Indijskog oceana, ali ekstremni uvjeti u australskim vodama čine potragu pogibeljnom. Prekinuta je u dva navrata od utorka.

U nedjelju je Australija imenovala bivšeg vojnog zapovjednika na čelo nove jedinice, s bazom u Perthu, kojoj će biti zadatak koordinirati potragu na moru, osigurati vezu sa svim stranama i biti uporište za obitelji 239 osoba iz aviona.

Angus Houston bio je na čelu australske vojske od 2005. do 2011. godine.

Malezija je odgovorna za istragu. No 'ako će se odgovornost Australije morati postupno povećati, nitko nije bolji od Angusa da koordinira i osigurava vezu između znatnog broja zemalja koje sudjeluju u operaciji', izjavio je australski premijer Tony Abbott.

Obitelj pilota: Bio je izgubljen u svom svijetu

U medijima se oglasila i obitelj pilota Boinga 777. Prema njihovim riječima, kako prenosi Daily Mail, pilot je bio emocionalno nestabilan zbog raspada braka.

'Posljednji put kad sam razgovarala s njim, jedva sam ga prepoznala. Nije bio otac kojeg sam poznavala. Djelovao je uznemireno i izgubljeno u svom svijetu', rekla je pilotova kći Aishah Zaharie.

Prema riječima obitelji, pilot Zaharie Ahmad Shah tjednima prije nestanka malezijskog zrakoplova bio je distanciran i povučen te je odbijao ići na bračno savjetovanje.

Pilotova žena Faizah Khanum Mustafa Khan istražiteljima je rekla da je nekoliko tjedana prije nestanka aviona suprug prestao razgovarati s njom te da je cijelo vrijeme boravio u svojoj sobi gdje je istraživao simulator leta. 'Potpuno se povukao u sebe', rekla je njegova supruga.

No unatoč njegovu ponašanju, obitelj pilota uvjerena je da on nije odgovoran za nestanak aviona.

Obitelji kineskih putnika traže odgovore

U Kupala Lumpur pristigli su i rođaci kineskih putnika nestalog malezijskog zrakoplova. Oni nisu skrivali bijes te su na press konferenciji od malezijskih dužnosnika zatražili više transparetnosti.

'Želimo dokaze, istinu i svoje obitelji', rekao je Jiang Hui, predstavnik obitelji, na što su i ostali reagirali skandirajući iste riječi, piše CNN.

Obitelji kineskih putnika imale su i neke konkretne zahtjeve za malezijske vlasti. Od Malezije traže da ih na vrijeme i jasno obavještava o dokazima i da odgovaraju na pitanja obitelji. Zatražili su i ispriku što su vlasti objavile zbunjujuće informacije i što su 24. ožujka jednostavno rekle da se avion srušio. Svi su okupljeni nosili majice s natpisom 'Molite za MH370, vratite se sigurno kući'.