DESETORICA AMBICIOZNIH

Tko sve želi biti ravnatelj policije?

31.05.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Novi ravnatelj policije, po sugestijama iz Sindikata policije Hrvatske, mora biti iskusan u policijskom radu i rukovođenju, biti operativac i taktičar, ali i imati sve druge kvalitete koje je postigao kao policajac, a ne politički podobna osoba. 'Ravnatelj policije mora biti čovjek od struke, a ne čovjek postavljen od politike', smatra sindikalni čelnik Dubravko Jagić

Iako u Sindikatu policije Hrvatske (SPH) nisu željeli baratati nijednim od 10 imena kandidata za glavnog ravnatelja policije koji će 6. lipnja doći na razgovor u Kabinet ministra unutarnjih poslova, ipak su dali poželjan profil tog visokog policijskog dužnosnika.

'Prije svega, to mora biti dobar čovjek i sposoban rukovoditelj, profesionalan u svojem policijskom radu i nepolitički postavljen. Bitan je preduvjet da to bude i osoba koja je prošla sve segmente rada – od pozornika, ekipe za očevide, krim-policije... Zapravo, onaj tko shvaća problematiku policijskih službenika bilo da su u temeljnoj, kriminalističkoj ili prometnoj, aerodromskoj, pomorskoj ili graničnoj policiji', predlaže Dubravko Jagić, predsjednik SPH.

Među 10 kandidata koji su ušli u drugi krug izbora za ravnatelja policije nalaze se i aktualni, ali i bivši visoki dužnosnici policije te trojica načelnika policijskih uprava.

Po abecednom redu, a tako će dolaziti i na 20-minutni razgovor s ministrom policije Rankom Ostojićem ili osobom koju on ovlasti, to su ovi kandidati: Jakob Bukvić, načelnik PU bjelovarsko-bilogorske, Dragutin Cestar, načelnik Sektora kriminalističke policije PU istarske, Ivica Cetina, pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, Vlado Dominić, tajnik Kabineta ministra, Vladimir Faber, razriješeni državni tajnik, trenutačno u Kabinetu ministra, Ivan Katalinić, načelnik Policijske postaje Krk, Željko Prša, načelnik PU osječko-baranjske, Miroslav Puž, načelnik Odjela za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije, Marko Rašić, načelnik PU sisačko-moslavačke, i Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost.

Iako su u policijskim krugovima sva ta imena više-manje poznata, svakako treba spomenuti imena nekih bivših visokih policijskih dužnosnika, poput Fabera ili Bukvića. Svojedobno i sâm glavni ravnatelj, koji je na toj dužnosti proveo samo sedam mjeseci, Vladimir Faber je poznat i iz 'slučaja Glavaš', kad je obnašao čelnu poziciju u PU osječko-baranjskoj.

I Jakob Bukvić svojedobno je bio na visokom položaju, odnosno na poziciji zamjenika ravnatelja policije.  Upravo ga je s te dužnosti smijenio Faber te ga poslao za načelnika PU bjelovarsko-bilogorske. Umjesto Bukvića, zamjenik ravnatelj postao je tada Milijan Brkić, friško izabrani glavni tajnik HDZ-a. Mediji su Bukviću prišili etiketu Jarnjakovog čovjeka. Lani je i sam bio predmet obrade svoje policijske uprave, kada je službenom Škodom Octavijom na obilježenom pješačkom prijelazu u blizini bjelovarskog srednjoškolskog centra udario 13-godišnjeg dječaka, koji je zadobio tek lakše ozljede.

Bez ravnatelja policije od kraja prošle godine

Natječajem je propisano da budući glavni ravnatelj mora imati visoku stručnu spremu, najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika, te zvanje glavnog policijskog savjetnika. Uz druge uvjete, istaknuto je i kako ne smije biti član političke stranke.

Otkako je krajem prošle godine raziješen Oliver Grbić, hrvatska policija je bez glavnog ravnatelja. Od tada je obnašatelj dužnosti dotadašnji zamjenik Dražen Vitez.

Još je jedan kandidat – Marko Rašić svojedobno radio u Ravnateljstvu policije, i ta na poziciji načelnika Uprave policije. Rašić je godinama čelni čovjek sisačko-moslavačke policije, a s Bukvićem je, po navodima nekih medija, 'izuzetno dobar prijatelj'.

Bivši načelnik brodsko-posavske, a odnedavno osječko-baranjske policije – Željko Prša prije odlaska u Slavoniju vodio je policijski USKOK u Zagrebu. Jedan od upečatljivih trenutaka njegove karijere hvatanje je Mladena Šlogara, ubojice Ivane Hodak, u čemu su sudjelovali upravo policajci kojima je zapovijedao.

Za glavnog ravnatelja policije javio se i Dražen Vitez, koji od odlaska Olivera Grbića krajem prošle godine, zapravo i obnaša dužnost čelnog čovjeka u Ravnateljstvu policije. Uz još trojicu visokorangiranih policajaca – Ivicu Cetinu, Vladu Dominića, aktualnog tajnika u ministrovom Kabinetu, i Miroslava Puža, kandidirali su se i Dragutin Cestar, za kojeg tvrde da je jedan od najboljih 10 kriminalista u Hrvatskoj, te načelnik Policijske postaje Krk – Ivan Katalinić

Iz policijskog sindikata ipak podsjećaju i na svojevrsnu 'sjenu' u kojoj se provodi natječaj, a odnosi se na primjedbe Europske komisije.

Iako se u Bruxellesu nisu konkretno očitovali o otvaranju natječaja za ravnatelja policije, ipak su sugerirali da se nije trebalo žuriti s tim izborom dok se ne riješe žalbe policijskih službenika nezadovoljnih odlukama o prevođenju u nove policijske činove. Pred Odborom za državnu službu ukupno su 533 žalbe policijskih službenika koji su nezadovoljni odlukama bivšeg ministra policije Tomislava Karamarka o prevođenju u nove policijske činove.

'Među tih petstotinjak ljudi možda postoje oni koji bi ispunjavali uvjete, a ne mogu se prijaviti na natječaj. I preporuka je SPH da je MUP trebao zatražiti od Odbora za državnu službu obradu tih žalbi po hitnom postupku. Možda se još netko mogao prijaviti, pa se može dogoditi da netko ostane zakinut', ukazuje Jagić.

Upućeniji u europske packe skloni su, pak, istaknuti da pozicija ravnatelja i nije toliko sporna koliko druga imenovanja, poput ravnatelja policijskog USKOK-a. Smatraju da se treba pričekati pravorijek odgovornih institucija kojima su se policajci potužili zbog 'neobičnih' kriterija unapređenja.