NISU SVI NA LINIĆEVOJ STRANI

Tko su Milanovićevi igrači u riječkom SDP-u?

30.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nisu svi riječki SDP-ovci na strani Slavka Linića i nisu baš svi u županijskom odboru pljeskali na njegove optužbe protiv premijera Zorana Milanovića. Posebno nisu oni mlađi kadrovi koji su, poput predsjednika Foruma mladih SDP-a Saše Đujića, ostali vrlo oprezni nakon optužbi ministra financija

'Linićevci' među kojima su župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nisu bili na njegovoj konferenciji da na fotografijama i snimkama ovjekovječe svoju prisutnost tome 'velikom trenutku' u kojem je bivši ministar financija raskrinkao premijera. Komadina je bio u poplavljenoj Slavoniji, a Obersnel u Barceloni. Riječki gradonačelnik se tek oglasio putem telefona i još jednom rekao da se SDP treba unutar sebe preispitati, a Komadina je bio nedostupan.

Dok je Linić iznosio teške optužbe na račun Milanovića i govorio da je njegov brat Krešimir pokušavao izvući korist iz poslova s državom te da je premijer radio u korist svoje obitelji i prijatelja, ispred zgrade gradskog SDP-a čuli su se uzvici: 'Liniću, vrati novac!' Bila je to organizacija 'Pokret otpora' koja Linića optužuje da je izvlačio novac na svoj račun u Trstu.

No čini se da svojevrsni pokret otpora protiv Linića postoji i unutar SDP-a u Rijeci i županiji. Nakon njegove konferencije počelo se nagađati da će i druga, Milanovićeva strana riječkog SDP-a, sazvati 'kontrapresicu'. No to se nije dogodilo. Kako doznajemo, o toj ideji se među drugim riječkim SDP-ovcima i dalje razmišlja, ali valjda su htjeli najprije čuti stav premijera. Kako je Milanović jučer u Čakovcu tek kratko rekao da je to za njega 'završen slučaj', izgleda da će se tako postaviti i njegovi 'sljedbenici'.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a i saborski zastupnik Saša Đujić spomenut je kao jedan od 'Milanovićevih ljudi' iz Primorsko-goranske županije, kao i zastupnice Ana Komparić Devčić, Romana Jerković i Lidija Bagarić.

335375, 335367, 335371, 335365

Đujić
je u razgovoru za tportal rekao da je od nas prvi put čuo za 'kontrapresicu' riječkog SDP-a. Upitan je li on 'Milanovićev čovjek' u primorsko-goranskom SDP-u, rekao je da tu nema nikakvih strana: 'Ja sam na strani SDP-a. Ne želim ovo sada komentirati, radim u interesu stranke, a s osobnim napadima na nekoga ne želim imati veze. Nama su građani dali mandat da vodimo zemlju i da je izvučemo iz krize, nadam se da će nas Linić sada, kad je sve rekao, pustiti da radimo.'

Dakle, interes SDP-a za Đujića je da se mandat odradi do kraja, odnosno da Milanović ostane šef stranke i premijer još godinu i pol dana. 'To je u interesu građana, nijedan pojedinac nema pravo odlučiti da mandat sad završava', rekao je mladi SDP-ovac i dodaoda će se sve u stranci raspraviti za 10-ak dana, odnosno 7. lipnja na Glavnom odboru SDP-a u Zagrebu.

Naravno, i ministar Željko Jovanović smatra se Milanovićevim Riječaninom koji, kako nam je rekao jedan SDP-ovac u neslužbenom razgovoru, služi kao premijerov špijun u tom kraju Hrvatske. Jovanović je jedini jučer sazvao konferenciju za novinare i rekao da je Linićeva presica politički promašaj godine.

Naš izvor iz Rijeke naglašava da riječki SDP nisu samo Komadina i Obersnel te da je za mnoge premijer i dalje legalno izabrani predsjednik te da to poštuju do daljnjega. Na sjednici županijskog SDP-a, kaže nam izvor, nisu svi euforično pljeskali. 'Imate onih koji su mrvicu više informirani i imaju razloga za zabrinutost nakon Linićeve 'istine'.'

Naš sugovornik iz SDP-a smatra da je danas vrlo jednostavno anonimnim optužbama nekoga baciti u blato, a Linićeve optužbe svrstavaju upravo u taj isti koš. Od premijera čak ni ne očekuju da se zamara Linićem, nego da jednostavno nastavi po svome bez ikakvog objašnjenja javnosti, ali čini se da mu to neće ići tako lako, jer su Linićeve optužbe već prešle granice Hrvatske.