ODLIKOVAN ZBOG KRIMA

Tko je zapovjednik 'četničkog pokreta u Srbiji' koji je bio na obraćanju Putina?

22.02.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Državljanin Srbije Bratislav Živković, koji se predstavlja kao zapovjednik četničkog pokreta u Srbiji i sudionik specijalne vojne operacije u Ukrajini, prisustvovao je obraćanju ruskog predsjednika Vladimira Putina parlamentarcima u Moskvi, objavio je Radio Slobodna Europa

Živković je videomaterijal Putinovog obraćanja, koji je snimao telefonom, podijelio na svom profilu na Facebooku. U postu na toj mreži Živković tvrdi da je na Putinovu konferenciju bio pozvan kao sudionik 'specijalne vojne operacije u Ukrajini', piše RSE.

Na Facebooku Živković tvrdi da je 'jedini srpski zapovjednik koji je organizirao četnički odred i odveo ga na Krim 2014. godine'. Navodi i da je iste godine sudjelovao 'u obrani grada Luhanska, a 2018. i u obrani grada Donecka'.

Srbija zabranjuje zakonom svojim građanima da se pridruže stranim ratištima i do sada je doneseno oko 30 presuda za sudjelovanje na ratištu u Ukrajini na ruskoj strani, navodi RSE.

Živković je u intervjuu 2016. godine za RSE izjavio da se s još 15 dobrovoljaca iz Srbije 2014. godine otišao boriti u Luhansk na istoku Ukrajine na strani proruskih separatističkih snaga. On tvrdi da je nositelj medalje ruskog ministarstva obrane za povratak Krima.

  • +3
Putinov govor Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Živković je bio uhićen u kolovozu 2018. godine u Srbiji zbog osnovane sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u inozemstvu, ali je tužiteljstvo u travnju 2019. godine obustavilo istragu koja se vodila protiv njega, prenosi N1.

Protiv Živkovića nikada nije vođen postupak ni za organiziranje ni za sudjelovanje u sukobima na stranom ratištu.

U Ukrajini je Živković bio obuhvaćen istragom Generalnog tužiteljstva Ukrajine, s još petoro državljana Srbije, zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Doneck i Luhansk na strani proruskih separatista kao dio međunarodne ekstremne desničarske organizacije Unité Continentale.

Rumunjska je 2017. protjerala Živkovića i zabranila mu ulazak u tu zemlju nakon što je navodno pokazao interes za tajne vojne podatke, priopćila je tada rumunjska služba državne sigurnosti. Navodno je uhićen dok je fotografirao vojne radare na obali Crnog mora.