OSMI SAZIV

Tko je od zastupnika bio aktivan, a tko nije ni zucnuo

27.06.2016 u 09:10

Bionic
Reading

Kada se Sabor raspusti 15. srpnja bit će to i kraj osmog, najkraćeg saziva u povijesti moderne Hrvatske. Iako svi podaci još uvijek nisu obrađeni, ono što je poznato je tko su zastupnici koji su, zaključno s 10. lipnja, najviše govorili, ali i tko su oni koji se uopće nisu oglašavali u proteklih pola godine

Premda narodna mudrost kaže da 'nije važno tko i koliko govori, nego što govori', zastupnici su, između ostalog, izdašno plaćeni i da govore.

U tri održane sjednice osmog saziva, apsolutni rekorder je Miro Bulj iz Mosta koji je istupio 224 puta. Slijede ga HDZ-ovci Ivan Šuker sa 196 istupa i Goran Marić sa 106.

S lijeve strane sabornice najaktivnija je bila SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović (105), mandat je zamrznula 3. lipnja jer je postala sutkinja Ustavnog suda, a slijede je stranački kolega Gordan Maras (96) i laburist Jaroslav Pecnik s 89 istupa.

Oni koji svoju plaću nisu zaslužili i o kojima bi građani trebali razmisliti, trebaju li dobiti njihov glas na sljedećim izborima, svakako su: Sandra Perković iz stranke Milana Bandića koja je bila ujedno i njegova zamjena, nezavisni Mirko Rašković, HDZ-ovci Tomislav Čuljak, Josipa Rimac, Željko Dilber, Ivan Anušić, ali i SDP-ovci Ranko Ostojić i Zoran Vasić. Naime, oni nijednom nisu raspravljali u Saboru.

Pretjerano rječiti nisu bili ni bivši SDP-ovi ministri Boris Lalovac (7), Siniša Hajdaš Dončić i Orsat Miljenić po četiri puta, Mihael Zmajlović istupio je tek jedanput, a bivši premijer Zoran Milanović u Saboru je govorio sedam puta.

Među onima čiji saborski nastupi stanu na prste jedne ruke, nalaze se Mostove Ljubica Ambrušec (2) i Jasna Matulić (2), HDZ-ovci Dražen Barišić, Damir Felak i Željko Fiolić (svi po dva), nezavisni Juro Martinović (1) i Emina Lekaj Prljaskaj (2) te šef HSLS-a Darinko Kosor (2).

Peru Ćorića iz HSP AS-a
proteklih pola godine češće se moglo vidjeti kako istupa pred kamerama nego u Saboru gdje je zabilježeno da je govorio svega četiri puta, a isti broj obraćanja javnosti zabilježila je i HNS-ova Štefanija Damjanović koja je bila zamjena za Matiju Posavca.

Zanimljivo je da se ni druge brojne zamjene nisu proslavile pa je tako, nakon što je Milijan Brkić (HDZ) izašao iz Sabora u kojem je istupio jedanput, njegova zamjena Leon Žulj pustio glas svega pet puta.

Mnogo bolje nisu bile ni zamjene, također HDZ-ovaca, Božidara Kalmete, zadarskog gradonačelnika, Marijan Kustić koji je govorio dvaput i Tomislava Tolušića, tehničkog ministra, Stjepan Pintarić koji je prozborio tek jedanput. Josip Bilaver, predsjednik mladeži HDZ-a kojeg se često moglo vidjeti iza leđa bivšeg stranačkog šefa Tomislava Karamarka i koji je, bez ikakva iskustva u tom polju, postao predsjednik Upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, govorio je u Saboru pet puta.

U gornji dom i zlatnu sredinu onih koji su na Markovu trgu koristili jezik kao sredstvo za rad ulaze: Josip Đakić (HDZ) - 81, nezavisni Ivan Lovrinović - 80, Nenad Stazić (SDP) - 79, Franjo Lucić (HDZ) - 75, Branko Bačić (HDZ) - 74, Margareta Mađerić (HDZ) - 67, Ladislav Ilčić (Hrast) - 67, Nansi Tireli (laburisti) - 63, Željko Glasnović (HDZ) - 61, od čega je 59 puta replicirao, Sabina Glasovac (SDP) - 58, Silvano Hrelja (HSU) - 58, Milorad Pupovac (SDSS) - 58, Dario Hrebak (HSLS) - 55, Anka Mrak Taritaš (HNS) - 51, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) - 50, Nada Turina Đurić (HNS) - 48…

Hoće li do 15. srpnja zastupnici imati priliku popraviti svoju statistiku, ostaje tek za vidjeti.