ALENKA BRATUŠEK

Tko je nova premijerka Slovenije?

28.02.2013 u 08:14

Bionic
Reading

Alenka Bratušek (43) prva je žena u Sloveniji izabrana na čelo izvršne vlasti, a na to mjesto dolazi u vrijeme teške političke i ekonomske krize.

Diplomirala je na tehnologiju tekstila na Tehnološkom fakultetu u Ljubljani, a magistrirala iz menadžmenta. Više godina prije ulaska u parlament 2011. na listi nove stranke Pozitivne Slovenije (PS) koju je osnovao Zoran Janković, vodila je upravu za pripremu proračuna u ministarstvu finacija.

Bratušek je rođena u Celju 1970. godine, a živi u Stražišču kod Kranja sa "životnim partnerom, poduzetnikom Mitjom Cvjetičaninom s kojim ima dvoje djece. Za afere koje su se nakon njezina kandidiranja za mjesto predsjednice vlade pojavile u medijima bliskim Janezu Janši, a prema kojemu postoje sumnje da je plagirala magistarski rad (nakon niza sličnih afera koje su kompromitirale više zastupnika u parlamentu iz različitih stranaka) izjavila je da dolaze iz "tvornica laži" koje je u javnost plasiraju anonimna pisma, da je pokrenula postupak na fakultetu kako bi dokazala da se radi o izmišljotinama. Nakon izbora i polaganja prisege u parlamentu Bratušek je rekla da je izglasavanje nepovjerenja Janšinoj vladi i njezin izbor za mandatarku "prijeloman dan" za Sloveniju.

"Obećavam da je danas kraj s dosadašnjom politikom izazivanja podjela, podcjenjivanja, uvreda i straha. Nadam se da u ovo koalicijski partneri nisu išli s figom u džepu. Kao premijerka spremna sam raditi odgovorno i promišljeno. Pred nama su teške zadaće i vjerujem da ćemo stvoriti bolju Sloveniju", rejkla je Bratušek.

"Vremena su preozbiljna da bismo išli u stranačka politička nadigravanja", rekla je Bratušek.

Dok je kolege u stranci opisuju kao energičnu i hrabru osobu, iz krugova bivšeg premijera Janeza Janše stižu tvrdnje da ju je izabrala slovenska "financijska oligarhija" u kojoj dominira ljevica, kako bi se prikrila "krađa stoljeća" preko loših kreditnih plasmana zbog kojih je potrebno sanirati banke u državnom vlasništvu.

Bratušek se prilikom nastupa u parlamentu nije konkretno izjašnjavala o tzv. "slaboj banci" na koju bi se prema planu Janšine vlade uz državne garancije prebacili loši krediti, a istodobno istražilo kako je do njih došlo, rekavši da će to učiniti nakon što sastavi koaliciju, kada će parlamentu predstavljati vladin program. Najavila je, međutim, smanjivanje rezova u javnom sektoru na kojima je inzistirao Janša, te prekid s "nepotrebnim plašenjem" Slovenaca da će zemlja završiti u bankrotu i morati kao i Grčka tražiti pomoć EU-a uz program odricanja.

Stranke koje su podržavale dosadašnjeg premijera Janeza Janšu kritizirale su njezin nastup kao premalo konkretan jer nije iznijela kako riješiti trenutačno najteži problem države - gomilanje loših kredita u slovenskim bankama, te izrazili zabrinutost njezinim sugestijama da će ublažiti dosadašnju politiku oštrih rezova u troškovima javnog sektora i povećati neke poreze poput PDV-a. Janša je rekao da Bratušek tijekom predstavljanja nije odgovorila niti na bitno pitanje - hoće li Slovenija u vrijeme kad je preuzme njezina vlada biti prisiljena zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Ona sada ima 15 dana da sastavi vladu i predstavi je parlamentu, koji će tada glasati o tome hoće li joj dati povjerenje