NOVI ŠEF UTEMELJITELJA HDZ-A

Tko je Mario Kapulica, pašalićevac i mladi HDZ-ov prvoborac?

31.01.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Oni nešto stariji možda će se još i sjetiti prvog šefa HDZ-ove mladeži, no mnogima je u subotu, kada je izabran za šefa Zajednice utemeljitelja HDZ-a 'dr. Franjo Tuđman', ime Marija Kapulice bilo novo. Međutim, u HDZ-u je od samih početaka, a sada se nakon više od desetak godina izbivanja vratio u stranački vrh

Kapulica je u subotu većinom glasova izabran za predsjednika HDZ-ove Zajednice utemeljitelja i na tom mjestu zamijenio Milana Kovača.

Rođen prije gotovo pedeset godina u Zagrebu, Kapulica je 1989., kad se osnivao HDZ, bio student. Samo godinu dana kasnije postao je i prvi predsjednik HDZ-ove Mladeži.

Iz doba utemeljenja stranke sjeća ga se i Branimir Glavaš, još jedan od utemeljitelja HDZ-a. 'Površno ga znam jer je on bio mlađa generacija, no ne mogu ništa loše reći. Ostao je vjeran načelima izvornog HDZ-a još iz 1989. Prateći što se događa u HDZ-u, drago mi je da se ponovno aktivirao. Njegovim izborom za predsjednika Zajednice utemeljitelja omogućuje mu se i aktivno kreiranje politike, jer će biti ravnopravni član na samom izvoru gdje se kreira politika HDZ-a', kaže Glavaš za tportal.


Sredinom devedesetih Kapulica ulazi i u Sabor gdje je jedno vrijeme bio i najmlađi saborski zastupnik.

Radio je i u Uredu tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana gdje je bio pomoćnik njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Markice Rebića.

Pašalić: Pametan, dobar analitičar...

No dolazi početak 2000., kad stranku preuzima Ivo Sanader. U srazu Sanaderove i Pašalićeve struje Kapulica staje na Pašalićevu stranu, napušta HDZ te s Pašalićem i ostalima osniva Hrvatski blok

Ivić Pašalić u razgovoru za tportal podsjeća na to kako je Kapulica bio prvi predsjednik HDZ-ove Mladeži. Kao jednog od osnivača Hrvatskog bloka dobro ga je upoznao. 'Mario je vrlo inteligentan, pametan, kvalitetan je analitičar. Vrlo je dobar organizator', kazao je kratko Pašalić.

U HDZ se Kapulica vraća prije dvije godine, kad je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko. Od Karamarka diže ruke nakon što je HDZ odlučio srušiti svoju vladu kojoj je na čelu bio Tihomir Orešković. Kapulica je tada s još osam utemeljitelja javno pozvao Karamarka da podnese ostavku na mjesto predsjednika stranke. Utemeljitelji su tada poručili da 'Karamarkova politika u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ-a kakvu je osmislio i vodio Franjo Tuđman'.

Plenkovićev čovjek u Predsjedništvu

Iako godinama nije bio u stranačkom vrhu, Kapulica početkom ove godine postaje politički savjetnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, a samo nekoliko tjedana poslije izabran je za šefa Zajednice utemeljitelja, čime je automatizmom postao i član Predsjedništva stranke. Time je, tumače neki, Plenković dobio još jednog svog čovjeka u tom tijelu koje je birano u vrijeme Tomislava Karamarka te je ojačao svoju poziciju.

'Surađujemo posljednjih nekoliko mjeseci, otkako je imenovan za savjetnika. Mario Kapulica vrlo je analitičan čovjek koji razumije političke procese i vjerujem da će modernizirati rad Utemeljitelja na kvalitetan način', kazao je za tportal glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

461894, 438034, 433131, 461876