GINEKOLOG, SPORTAŠ, PJEVAČ

Tko je Branko Dukić, liječnik koji je osvojio Zadar?

23.05.2017 u 21:15

Bionic
Reading

Iako je Zadar snažna HDZ-ova utvrda, malo tko je očekivao da će njihov relativno nepoznat kandidat Branko Dukić lagano u prvom krugu izboriti pobjedu. HDZ je u Zadru bio prisiljen povući svog superteškaša Božidara Kalmetu zbog poznatih problema sa zakonom, a SDP je s druge strane opasno prijetio poznatim imenom, agilnom saborskom zastupnicom Sabinom Glasovac

No Dukić je s osvojenih 51,20 posto glasova odnio glatku pobjedu u prvom krugu. Branko Dukić prilično je nepoznat široj javnosti. Nakon što ga je HDZ nominirao za kandidata za zadarskoga gradonačelnika javnosti se obratio pisanom izjavom u kojoj je naveo da se u Zadru rodio, živi i budućnost svoje obitelji, pogotovo svoje četvero djece, vidi u tom gradu.

'Profesionalno sam se ostvario kao liječnik i rukovoditelj odjela koji vodim gotovo 13 godina. Vrijeme je da se u potpunosti posvetim gradu koji volim. Siguran sam da ćemo zajedno ostvariti velike stvari', poručio je tada zadarskoj javnosti Dukić.

Novi zadarski gradonačelnik pedesetjednogodišnji je liječnik, specijalist ginekologije i opstetricije, i već 14 godina rukovoditelj Odjela ginekologije i opstetricije u zadarskoj Općoj bolnici. Broj zaposlenih pod njegovim vodstvom se udvostručio, a broj operacija utrostručio. Pročelnik je postao sa samo  37 godina i bio je tada najmlađi šef bolničkog odjela u Hrvatskoj.

Kako gradonačelnik planira, naravno, poboljšati bolničku skrb Zadrana.Višegodišnji je predsjednik Lige protiv raka Zadar, pjeva u crkvenom zboru, asistent je na Višoj medicinskoj školi, bavi se sportom.

U mladosti je trenirao gimnastiku, a bavio se i košarkom, 'koja je svakom Zadraninu u krvi', no danas igra za Nogometni klub Arbanasi. Sudionik je Domovinskog rata, a u četiri godine, koliko je nosio odoru Hrvatske vojske, prošao je brojna bojišta u Zadarskoj županiji, zatim i na dubrovačkom ratištu.

U vojsci je upoznao i suprugu Brankicu 1995. godine. Brankica je poput Branka bila pripadnica iste jedinice 84. gardijske bojne poznate kao Termiti. 'Odmah smo kliknuli jer imamo iste interese. Filmofili smo, volimo znanstvenofantastične filmove, planinarimo i pratimo sportska natjecanja', otkrio je doktor Dukić za Gloriju prije mjesec dana.

Kazao je i da smatra da njihov brak funkcionira jer posao ne nosi kući, a od toga ne planira odustati ni nakon što preuzme dužnost gradonačelnika. Ove godine će obilježiti 20 godina braka, roditelji su triju kćeri i sina, a obitelj ima i psa Mrkija, kojeg su našli ispred ulaznih vrata i koji živi s njima već 10 godina.

Dukić je za Gloriju priznao da nije porodio nijedno od svoje četvero djece jer je tako htjela njegova supruga.

Novi zadarski gradonačelnik u politiku se aktivno uključio tek 2006., a u dva mandata bio je predsjednik lokalnog mjesnog odbora. Kao gradski vijećnik u Zadru djeluje od 2009. godine, u dva mandata. Član je Gradskog odbora HDZ-a od 2008. godine, a 2016. godine postaje član predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a Zadar.