nova metla

Tko je Antony Blinken, novi američki državni tajnik koji je dobio zadatak počistiti nered za Trumpom

24.11.2020 u 22:02

Bionic
Reading

Izabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će svoga dugogodišnjeg suradnika Antonyja Blinkena novim šefom diplomacije. Pred Blinkenom je težak zadatak povratka Sjedinjenih Američkih Država u epicentar međunarodnih zbivanja nakon što se zemlja povukla u svojevrsnu izolaciju u protekle četiri godine, kad se vanjska politika vodila pod krilaticom Donalda Trumpa 'America first'

Namjera Joea Bidena je vratiti SAD međunarodnoj suradnji kroz globalne institucije i ugovore te obnoviti partnerstva s dugogodišnjim saveznicima od kojih se Donald Trump otuđio. Također će se ponovno staviti snažniji naglasak na poštivanje ljudskih prava diljem svijeta, što je u posljednje vrijeme bilo zanemarivano.

Uglavnom, od Bidena se očekuje da počisti nered za Trumpom, ako se gleda iz demokratskog kuta stvari.

Veteran u Bijeloj kući

Suradnja Blinkena s izabranim predsjednikom datira još iz vremena u kojem je Biden predsjedao Odborom za vanjske poslove u Senatu SAD-a prije 20 godina i gotovo se nije prekidala. Blinken je iskusan diplomat koji je služio u Bijeloj kući za administracija Billa Clintona i Baracka Obame. Za vrijeme Billa Clintona radio je u Vijeću za nacionalnu sigurnost i pisao vanjskopolitičke govore. Tako je potpisan i pod dokumentom s govorom koji je Clinton održao na Plesu 13. siječnja 1996., kada se sastao s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Kod predsjednika Obame dogurao je do pozicije zamjenika državnog tajnika, a obnašao ju je od 2015. do 2017. godine. Za Obamine administracije Blinken je smatran jednim od najutjecajnijih ljudi. Kratko vrijeme radio je i kao savjetnik za sigurnost tada potpredsjednika Bidena. Tijekom predsjedničke kampanje 2020. godine Blinken je bio glavni Bidenov savjetnik za vanjsku politiku.

Mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju kakve će poteze vući Bidenova administracija. Slično je u Hrvatskoj, koju posebno zanima kakve će poteze Biden vući u Bosni i Hercegovini - državi u kojoj je najavljen snažniji angažman, a u kojoj se Hrvati godinama žale na političku diskriminaciju - ali i cijeloj regiji.

I dok srbijanski mediji pišu kako se mnogo puta susreo s Aleksandrom Vučićem i drugim srbijanskim dužnosnicima te da njegovo imenovanje možda i nije loše za Srbiju, u Bosni i Hercegovini su zadovoljni jer se susreo s bošnjačkom zajednicom u Des Moinesu u Iowi tijekom kampanje. Kao što smo već pisali, Elvir Klempić, Bošnjak iz Srebrenice, u Bidenovu je izbornom stožeru zadužen za odnose s etničkim zajednicama.

U posljednjih nekoliko godina Blinken je bio angažiran na CNN-u kao analitičar za vanjsku politiku. Analitičari ga smatraju intervencionistom jer je u većini vanjskopolitičkih tema često zagovarao upotrebu vojne sile. Jedan od rijetkih slučajeva u kojima su se Blinken i Biden razilazili zbio se 2011. godine, u vrijeme pokretanja vojne intervencije na Libiju, kada se Biden zalagao za oprezniji pristup.

Međutim u njegovu slučaju ni briga o ljudskim pravima nije tek floskula, što bi u prvom redu moglo značiti zatezanje odnosa sa Saudijskom Arabijom, ali i na drugim područjima prema kojima je Trump bio popustljiv, kako se moglo iščitati iz nekih najava. Blinken je rođen u židovskoj obitelji u New Yorku, a njegov očuh preživio je Holokaust. Takvo obiteljsko zaleđe sigurno je utjecalo na njegovo zalaganje za bezuvjetnu pomoć SAD-a Izraelu i tu ne bi trebalo biti velikih promjena u odnosu na Trumpovu administraciju. Štoviše, Blinken je kritizirao Trumpovu najavljenu prodaju zrakoplova F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer se tako nagriza izraelska vojna nadmoć u zraku.

  • +4
Antony Blinken Izvor: EPA / Autor: RAINER JENSEN

'Biden čvrsto vjeruje da je sigurna židovska domovina u Izraelu jedino i najbolje jamstvo za osiguravanje toga da nikada više židovskom narodu ne zaprijeti uništenje', izjavio je Blinken za Times of Israel. No predstoji mu težak posao uvjeriti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da povratak iranskom nuklearnom sporazumu ima smisla. Taj je sporazum bio jedan od najvećih uspjeha Obamine administracije i Biden ima namjeru obnoviti ga u nekom obliku, a Izrael je žestok protivnik takve vrste dogovora s Teheranom.

Brexit - totalni nered

Također, za razliku od Trumpa i njegove administracije koji su podupirali Brexit, Blinken smatra da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije totalni nered.

Gostujući 2019. u podcastu 'Pod save the world', čiji su domaćini bivši djelatnici Obamine Bijele kuće, Blinken je slikovito kazao da Brexit nije samo situacija u kojoj pas pokušava uhvatiti automobil, nego kao kad pas uhvati automobil, a onda ovaj krene u rikverc i pregazi psa.

Bivši direktor CIA-e John Brennan, koji je usko surađivao s Blinkenom, smatra da će on popraviti dio štete koja je nanesena SAD-u. Vjeruje da će provesti mnogo vremena razgovarajući s američkim prijateljima u svijetu, ali i da će voditi oštru politiku prema Kini i Rusiji. Brennan je kazao da Blinken ima znanje i iskustvo, kao i osobni odnos s Joeom Bidenom, važan za poziciju državnog tajnika.